Млечинци посетиха мемориала на Шукри паша в Одрин

В събота по инициатива на читалище „Любен Каравелов” за първи път жители от ардинското село Млечино посетиха Одрин, за да се запознаят с историческите и културни забележителности на пограничния турски град. Заедно с тях бе и Алпер Сами, общински съветник в местния парламент в Ардино от микрорайон Млечино.

Туристическата разходка започна с разглеждане на Музея на Балканската война. Мемориалът се намира на невисок хълм край града, откъдето целият Одрин се вижда като на длан. В музея е направена пълна възстановка на военните действия от Балканската война. Уредена е експозиция, която разказва с предмети, картини, фотоси, манекени, облечени в турски военни униформи за обсадата. Докато се разхождаха из подземията на крепостта, млечинци изслушаха запис на турски език за историята на Одринската битка. С молитва почетоха паметта на героите от Балканската война.

Пред музея се намира паметникът на Шукри паша, командир на гарнизона на Одринската крепост по време на Балканската война. Зад него на бетонна стена са изписани тежки думи, с които турският пълководец проклина себе си, ако предаде града.

Млечинци не пропуснаха да посетят и символа на Одрин – историческата джамия „Селимие”, построена в периода 1568-1575 от османския архитект Мимар Синан.

Отпиха глътка вода с медно черпаче от шадраванчето, което се намира в средата на джамията. Докоснаха и е една от колоните, където е издълбано обърнатото лале-цвета на лалето сочи към земята.

Имаха възможност да  разгледат още старата джамия и покрития пазар до „Селимие”.

В края на обиколката отбиха се още в зеленчуковото тържище, съботния базар и в търговския център „Кипа” . Всеки един от тях си купи прах за пране и омекотители, тъй като там са сравнително по-евтини отколкото у нас.

70-годишният бивш учител Сами Местанов за първи път посещава Одрин. „Останах възхитен от културно-историческите забележителности в него. Най-много ме впечатлиха мемориала на Шукри паша и джамията „Селимие”. Надявам се отново да посетя този красив и подреден град”, сподели Местанов. От името на своите съселяни той изказва сърдечните си благодарности към читалищната секретарка Невин Ахмед за добре организираната и прекрасна екскурзия.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини