В Бисер: Няма да се възстановяват къщи, които не са били домове

В Бисер се възстановяват само онези къщи, които са били обитавани преди наводнението

Няма основание да възстановяваме домове в Бисер, които отдавна не са били обитавани-нито постоянно нито инцидентно. На собствениците ще им бъде предложено обезщетение съобразно това какво искат да възстановят в имота си. Сумите ще са от междуведомствената комисия за бедствия и аварии и ще варират между 7 и 11 хиляди лева. 

Така областната управителка Ирена Узунова обясни актуализираният списък на къщи в удавеното село, които подлежат на възстановяване от държавата. Първоначално бяха планувани 56 силно увредени и срутени от наводнението на 6-ти февруари къщи. Настоящият списък, съгласуван с общественият съвет на Бисер, съдържа 54 дома, от които се вадят 6 необитаеми. Става дума за имотите на Славка Жекова Димитрова, Стоян караиванов, наследниците на Георги Андреев, Йордан Грозинов, Елена Николова и Атанас Желев-наследници. Без техните имоти, подлежащите на възстановяване къщи стават 48. 34 са построени или ще бъдат построени до края на 2012.

Държавата ще построи останалите, категорична е Узунова по повод имформациите, че няма пари за къщите на всички. „Парите от междуведомствената комисия не са пипнати“, категорична е тя. В момента там има 580 хиляди лева. Разчита се, че във все още отворената сметка на БЧК тепърва ще постъпват пари до началото на 2013-та година. Ако пак не стигнат, защото средно за дом са необходими 60-70 хил лв, ще се иска актуализация на бюджета на комисията за Бисер. Тоест, допълнително средства от държавата. 

С приоритет са завършени къщите на хората, за които домът в Бисер е единствен и те са постоянно пребиваващи там. Отложените за догодина имат постоянно жилище другаде, а в Бисер идват само за празници, уточни принципът експредседателят на общественият съвет на Бисер Красимир Колев. 

През миналата седмица са били отпуснати допълнителни средства за саниране на повредени домове, анонсира още областният управител. Извън разрушените, водата влезе в още 96 къщи и нанесе различни щети. На над 60 дома е доплатено за ремонт, след като строителни експерти са направила количествено стойностна сметка.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини