Препирни за хирургическия блок, кметът с мандат за преговори

Голяма разправия избухна днес в Общинския съвет по повод сградата на така наречения хирургически блок. В докладна записка кметът Георги Иванов поиска мандат за преговори с английската компания „Simbiosis Healtcare”, проявила интерес да инвестира в болнично заведение. Те искали да направят болница на световно ниво с четири специализирани центъра – кардиология Диабет, Онкология и Център за постоянно пребиваване на родители и обгрижващи.

В докладната записка се цитира писмо от министъра на здравеопазването. Точно това бе повод Сенна Радева да поиска думата и да обясни, че докладната е „непълна“.

По думите й цитираният откъс от министерското писмо представлява манипулация. В докладната пише, че „в община Хасково е постъпило писмо от министъра на здравеопазването, в което е заявена твърда позиция, че министерството не е имало и към настоящия момент няма претенции към собствеността на сградата“.

Радева обаче прочете предхождащия текст в писмото, в който се казва, че отношение към проблема за собствеността по закон може да има бордът на директорите и единствено изпълнителният директор на МБАЛ Хасково може да предявява претенции за собствеността на търговското дружество, каквото е болницата. В този смисъл министерството няма как да има претенции, защото това не е в неговите правомощия, завърши Радева. Тя призова шефа на ОбС да размножи целия текст на писмото и да го раздаде на съветниците да го прочетат сами.

Вместо това обаче председателя Иван Иванов разказа хронологията на сблъсъка с болницата за недостроената сграда. Стана ясно, че от МБАЛ са предявили съдебен иск за собствеността. Съдът обаче не дава ход на делото, докато ищецът не внесе държавната такса. Тя е около 215 000 лева.

От болницата поискали да бъдат освободени от тази такса, но апелативния съд в Пловдив е потвърдил решението на хасковските магистрати.

Към момента положението е висящо и юридически погледнато, действията ни не са незаконни, допълни Иванов Иванов.

Колегата му Антон Иванов пък изрази учудване защо изобщо е необходимо да се упълномощава кметът да води преговори с потенциални инвеститори, след като това е е в правата и задълженията му като градоначалник. „Освен това едва ли има човек в тази зала, който да е против инвестиции в тази сграда, която стои така от десетилетия. Бихме се радвали, ако тези преговори стигнат до положителен резултат“, каза още той.

„Това което става тук, е пародия“, взе думата Георги Иванов. „На дума са ме подкрепяли, а в следващия момент се събират и правят всичко възможно да ме спрат“, разгорещи се той.

„Това е болна тема за Хасково. 5 години съм бил следствен, когато преди време отделихме 300 000 лева да заздравим сградата. После имахме други инвеститори, но те също бяха блокирани. Това сега е просто пореден шанс. Ако не го гласувате, ще го пропуснем и това е. Но не ме ядосвайте, защото ще остана още един мандат“, завърши кметът.

След разгорещените дебати съветниците все пак гласуваха мандат за преговори на кмета.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини