Комитетът за спасение на Кърджали солидарен с металурзите

Комитетът за спасение на Кърджали разпространи днес писмо до медиите в което се казва,че той подкрепя запазването на оловно-цинковото производство ,но при спазване на европейските екологични стандарти.Изразява се солидарност със протестиращите металурзи.Привеждаме пълния текст на писмото.

Изявление 

       Комитетът за спасение  на Кърджали подкрепя предприетите действия от страна на работещите  в ОЦК. До сега  "Аз искам да дишам" протестира за да спре  обгазяването на Кърджали и околните села със серен диоксид и аерозоли от тежки метали; собственика на завода г-н Захареив да изпълни инвестиционните си намерения и да построи двата завода - оловен и цинков,  както бе залегнало в програмата му.
     Винаги сме казвали на висок глас, че в завода се работи при ужасяващи условия на труд. Писали сме писма до Инспекцията по труда като сме я сезирали за срутените четири вани от по четири тона. Напомняме, че сезирахме Окръжна Прокуратура Кърджали за обгазяванията на града ни от 2008 до 2012 година. Към днешна дата има досъдебно производство и  следствието работи по случая.

                                               Днес заявяваме,
че ОЦК е длъжен да  възобнови работа само при спазване на европейските изисквания за екология и всички условия за безопастност  на труда.Искаме да се осигури механизъм за контрол от страна на  граждански организации  и сдружения, като техни представители бъдат допускани в завода по време на произвоствения процес, както и участие при проверките на Инспекцията по труда, РИОСВ и  други контролиращи органи.

Комитет за Спасение на Кърджали

E-mail: dicsham@abv.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини