Мизерни пенсии за миньори и металурзи от 2015 година

Мизерна пенсия за хората на тежкия труд се очертава от 1 януари 2015 г. Миньори, металурзи и всички останали, работещи в трудни условия, ще получават най-много по 222 лв. на месец, докато навършат 63 години и 8 месеца за мъжете и 60 години 8 месеца за жените, съобщава „Преса“. Това е възрастта за излизане в заслужен отдих на останалите българи. Тогава трябва да започне да им плаща НОИ.
Причината е в действащия Кодекс за социално осигуряване, който предвижда от догодина пенсиите им да се плащат от частни професионални фондове. В тях, обаче, няма достатъчно натрупани пари. Изборът пред властта е за пореден път да се отложи проблемът или да се търси нова философия на пенсионната реформа.

Сметки, направени по данните на Комисията за финансов надзор (КФН), показват, че най-високата пенсия, която един човек може да получи от професионалния фонд, е 222 лв. При това, ако през целия период на съществуването на фонда – от 2001 г. насам, той е от първа категория труд, например миньор, и е с осигуровки върху максималния осигурителен доход.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини