Изявление на Ердоган провали турско-египетски консултации

Делегацията на Египет отмени планираните двустранни срещи с турските си колеги на 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.
Повод за това стана изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е дошъл на власт с военен превратсрещу законния президент Мохамед Морси, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

Ердоган подложи на критика ООН и за това, че е придала легитимност на Абдел Фатах ас Сиси. 
Демократично избраният президент на Египет, ислямистът Мохамед Морси, е бил свален с преврат, а ООН реши да придаде легитимност на човека, извършил преврата, заяви в речта си Ердоган. 

Египетските представители вече изразиха възмущението си от заявленията, които според тях са пълни с лъжи и измислици и показват неуважение към волята на египтяните. 

"В думите на турския президент няма нищо странно, особено като се има предвид, че той се стреми да всее хаос и раздори в Близкия изток, подкрепяйки терористични групи и организации политически, финансово и като им предоставя убежище с цел да навреди на интересите на народите от региона в името на лични амбиции и илюзии за миналото", заяви говорителят на египетското външно министерство. 

Той добави, че след подобно изказване няма да се състои поисканата от Турция двустранна среща на външните министри на двете страни. 

Вчера кюрдска организация, цитирана от Асошиейтед прес, обвини Турция в подкрепа на бойците на "Ислямска държава", които се бият срещу кюрдските сили в Сирия. 

Организацията "Съюз на Кюрдските общини", свързана с Кюрдистанската работническа партия (ПКК), предупреди, че това може да постави под въпрос примирието в Турция, започнало през 2013 година.  

Ердоган отговори задочно на това обвинение в друга реч пред Общото събрание като заяви, че неговата страна играе водеща роля в борбата с тероризма, но не получава помощ от останалия свят. 

"Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество", заяви Ердоган.
"Това не е борба, която трябва да води само Турция", добави той. 

Ердоган обвини ООН, че не се е задействала за спирането на сирийската гражданска война, при която загинаха над 200 хиляди души, нито за спирането на войната в Газа това лято, при която загинаха на 2000 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини