Блокадата на Кърджали е вдигната, металурзите продължават протеста си в завода

Точно един час трая блокадата на единия от изходите на Кърджали до Оловно-цинковия завод, в 10,30 ч. металурзите отново влязоха в двора на завода и обградиха администрацията. Десетки камиони и леки автомобили потеглиха след дългото чакане в двете посоки, а протестиращите преди това пропуснаха само автоколона, водена от катафалка, предаде репортер на БГНЕС.

Работниците от ОЦК за пореден път повториха заканата си, че дори собственикът Валентин Захариев да се разплати с тях, няма да работят, докато той е стопанин на завода. По-голямата част от тях са натрупали заеми от приятели в хиляди левове. Очаквахме днес министър Тотю Младенов да ни даде надежда, че парите са осигурени, но все още никой не ни казва нищо, казваха стачници.

„Дори и днес да пристигнат заплатите, банката ще ги запорира, имам натрупани задължения за вноски по личен кредит. Заплашват ме със съдия-изпълнител”, разказа Харалампи Спасов. Друг работник показа лист с изчисления за плащанията, които трябва незабавно да направи – 200 лева за вода, почти толкова за ток. „Самотна майка съм, изпращам сина си без пари на училище. Хладилникът у дома е празен отдавна, живеем на свещи, защото токът ни е изключен. Гледам и тежко болен баща”, сподели жена, която отказа да каже името си.

След като вдигнаха блокадата, протестиращите се подредиха на дълга опашка в очакване на счетоводните извлечения за дължимите им заплати от миналия октомври. Издаването на документите обаче става бавно, не повече от 5 такива се получават за час, обясниха работници, които вече са ги взели. Да поискат тези документи ги посъветва и вчера, и днес социалният министър Младенов.

Работниците ще останат в завода до края на деня, тъй като не е ясно точно кога премиерът Борисов ще отиде при тях. Ако и той не донесе решение за добър финал и за съдбата на предприятието, нещата са непредсказуеми, гладът е най-лошият съветник, казаха протестиращите.

Регионалният председател на КНСБ Иванка Караколева посочи, че ако и днес не се реши проблемът със заплатите и с перспективата на ОЦК, синдикатът ще призове цялата градска общественост на мащабен протест.

БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини