Награждават спасителя на двете момичета в Созопол

Почетния знак на Ловеч и 1000 лева ще получи 20-годишният Христо Кънчев, който преди дни спаси две момичета от удавяне в морето край Созопол. Наградата е по предложение на морското градче Минчо Казанджиев заради проявените от Христо доблест и героизъм, съобщиха от общината. Решението ще вземе Общинският съвет на сесията си на 13 септември.

Момчето, което е готвач в близко заведение, било на работа, когато се случи трагедията на 29 август.

Група ученици от Езиковата гимназия в Кърджали си правели снимки на скали край морето в Стария град на Созопол. На скалите децата били пометени от голяма вълна. Христо извадил две момичета, но се удави 15-годишната Едит Симеонова от Крумовград.

Вчера Казанджиев поднесе на майката на спасителя - Ганета Тотева, цветя в знак на уважение.

"Гордея се, че вие и вашият син сте мои съграждани, поклон пред жертвоготовността на Христо, поздравления за вас, че сте отгледала и възпитала такъв достоен човек", каза кметът.

"Той много съжалява, че не е успял да спаси и третото момиче", сподели през сълзи Ганета Тотева.

Христо е завършил тази година ПГ по механоелектротехника в Ловеч, наесен е студент по социална педагогика във Великотърновския университет.

"Постъпката на Христо не е изненада за нас, той е мъжко момче", коментира директорът на професионалната гимназия Гено Вътев. Според него Христо е един от малкото, които биха се застъпили за друг и биха отстоявали правата му. На него винаги може да се разчита заради отговорността и борбеността му.

Учениците и преподавателите от ГПЧЕ "Христо Ботев" са решили да поканят 20-годишния герой и спасител на 2 от момичетата и също да изразят признателността си с награда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини