Днес Ардино чества 50 години от обявяването си за град

Днес започват културните празници на Ардино. Те ще продължат до 19 септември. Тази година проявите са посветени на 50-годишнината от обявяването на Ардино за град. Организирани са от общината и читалище „Родопска искра”, съобщава Гюнер Шукри, отговарящ за връзките с обществеността.

Старт на проявите ще даде кметът на Ардино Ресми Мурад. Той е и основният инициатор за честванията.

Старото име на Ардино е Иридере, по името на малката река, която тече през селището. През 1934 г. Иридере се преименува в Ардино и заедно с десетте села - Давидково, Ленище, Бял извор, Петково, Долно Прахово, Загражден, Русалско, Лъджа, Безводно и Чамдере, образува Ардинска околия и се включва в състава на Старозагорска област. През 1960 година Ардино е обявен за град.
Празничната програма ще започва днес в центъра на града с концерт на самодейците от читалище „Родопска искра”. Началният час е 17.00. След тях ще свири Виевската фолк група. В парк „Нюлифер” от 20.00 часа ще се проведе конкурс за карнавални маски и костюми. Лунапарк ще забавлява децата през цялото време. В Общинския музей ще бъде открита и изложба, посветена на 50-годишнината от обявяването на Ардино за град.
В събота (18 септември) концертна програма ще изнесат Детският фолклорен танцов ансамбъл „Боринче” и ансамбъл „Борино”. Празничният ден ще завърши с концерт на поп-фолк певицата Валя от „Пайнер-мюзик”.
Разнообразни са и спортните прояви. В парк „Нюлифер” ще се организират спортно-развлекателни игри на открито и Общински турнир по футбол на малки врати. Клуб „Алада” и читалище „Родопска искра” ще организират градски турнир по шахмат. За победителите са осигурени награди.
Традиционните есенни културни празници ще завършат на 19 септември (неделя) с футболната среща от областното първенство за мъже между отборите на местния „Юнак” и „Левски” – Крумовград.
В Ардино очакват представителни делегации от Сдруженията за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) от Бурса, Истанбул, Измир и Люлебургас, на побратимените общини Нилюфер - Бурса, Виса – Гърция и Картал – Истанбул и много гости от Турция и Западна Европа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини