Великденските традиции на православния свят

Христос воскресе!

Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме момента, поставил основите на християнската религия и променил съдбата на човешкия вид за идните хилядолетия - възкресението на Исус Христос.

Днес празнуват и всички българи по света, носещи имената Велко, Велико, Велин, Величко, Велислав, Велка, Велика, Величка, Велислава и други - честит празник на всички именници!

И докато днес ние ще се борим с яйца и сочни козунаци, католическите и протестантски ни събратя отпразнуваха празника още преди седмица, позовавайки се на Григорианския календар.

Въпреки това, не са малко и православните народи, които също честват възкресението на Исус Христос на днешния ден, а ето и какви са някои от по-интересните обичаи, които другите нации спазват.

Гърция

Гърците са един от най-отдадените на православната вяра народи, които превръщат големите църковни празници в истински фестивал в цялата държава. На днешния ден повечето градове в страната са украсени специално за празника и през главните улици преминават цели шествия от оркестри и празнуващи християни. 

Обичаите започват още в петък с почистване около къщата, като е прието в този ден децата да получават подаръци, а възрастните да си купуват нови обувки и дрехи. Съботният ден е изпълнен с шествени церемонии, а вечерта, подобно на нашата, преминава с църковни ритуали и взаимно честитене на празника.

Молдова

В Молдова Възкресение Христово се чества в неделя и понеделник. В деня на Великден молдовците също нападат козунаците и се бият с яйца, но е прието първото ядене за деня да е с осветена в църква или манастир храна.

В неделя всички в дома стават рано сутрин (преди 6 ч.) и мият лицето си със светена вода от менче, в което има едно синьо и едно бяло яйце, и монети. В понеделника една седмица след Великден има обичай да се предприеме семейно почистване на гробовете на починали близки.

Румъния

Великден е един от най-важните празници за съседите ни на север и се чества с цветни и пищни празненства в цялата държава. За румънците празникът започва още в началото на седмицата преди Великден - с молитви. В дните преди четвъртък е прието да се чистят гробищата, както в Молдова, но румънците оставят и по клонка върба върху паметниците на близките си.

В четвъртък някои румънци поставят стол, покрит с одеяло, до камината си, вярвайки, че така приканват духовете на починали близки да приседнат в дните преди Великден. В събота момите в страната традиционно засаждат семена на цветя около домовете си и чистят цялата къща.

Грузия

В Грузия Великден е считан както за важен църковен празник, така и за един от най-скъпите семейни празници. Прието е всички членове от семейството, независимо дали живеят в страната или чужбина, да се събират и празнуват заедно, като този обичай се спазва с огромно внимание. Грузинците боядисват яйцата си в петък, като слагат в боите корен от мадар и обелки от лук, които дават на яйцата специален матов оттенък.

Повечето хора в Грузия истински вярват, че духовете на починалите им близки са с тях през седмицата преди Великден и е прието да посещават гробовете им, но не за да ги оплакват, а за да празнуват "срещата" си с тях. Обичаят повелява всички да са весели и усмихнати, с приповдигнато настроение, когато посещават гробовете, така че случаят действително да изглежда като празненство.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини