Таушанова: Родинци да ми се извинят за „помашкия гаф”


Иванка Таушанова

Областният управител Иванка Таушанова ще поиска  ръководството на Дружба Родина да й се извини за твърдението, че по нейна инициатива е организирана среща на вицепремиера Симеон Дянков с „помашката общност” в село Чакаларово, Кирковско. Тя заяви за Кърджали бг вести, че не е подготвяла мероприятието и не е употребявала термина „помашка общност”.

Както Кърджали бг вести пръв писа, в открито писмо до премиера и областния управител Дружба Родина  описва случая в Чакаларово, в който като официална проява се обявява среща с „помашката общност”. Оказва се, че тя е организирана от екипа на вицепремиера Симеон Дянков.

Като историк винаги съм отстоявала б ългарската идентичност на българомохавмеданите. Като човек смятам, че всеки има право да се самопоределя както желае. Като областен управител се придържам към общоприетата в държавата политика към българомохамеданите. Не споделям направените пропуски с етнофестивала във Варна, нито опцията българомохамедански етнос при електронното преброяване.

Приветствам възстановяването на Дружба Родина и нейната дейност като патриотична организация, но „помашки гаф” не съм допуснала, казва Иванка Таушанова. Тя смята, че ръководството на дружбата е било подведено от местни хора, които не са коректни.

От Дружба Родина заявиха, че близо седмица внимателно са проучвали сигнала за „помашкия гаф” в Чакаларово. Имало е агитация за среща с „помашката общност”, категорични са от организацията. Те смятат, че областният управител е бил подведен от служители на протокола и местни хора, които са агитирали за по-голяма посещаемост. Истината е, че много областни управители не познават проблема и този случай трябва да бъде сигнал за тях, заявават родинци. Не обвиняваме Таушанова нито в писмото, нито сега, че е използвала термина „помашка общност”, уточняват от Дружба Родина.

Ще припомним, че организацията бе възстановена на 1 ноември 2009 г. Тя е създадена през 1937 г. за културното и патриотично развитие на българомохамеданската общност в страната.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини