Торта за Рожден ден

Торта за Рожден ден

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Всички продукти за блата се разбиват добре с миксер, като се добавят последователно. Готовата смес за блатовете се разделя на 2 равни части. Всяка се изпича във форма, застлана с хартия за печене за около 20-25 минути на 180 градуса. Внимавайте да не ги прегорите. Готовите блатове се охлаждат напълно и всеки се разрязва внимателно на 2 отделни - получават се общо 4 блата. Може да ги изравните, като премахнете по издутите горни части. Тези изрезки стрийте на трохи за декорацията на тортата.

За белия крем разбийте инстантния крем за торти според указанията на опаковката, докато хубаво се сгъсти. Отделно разбийте сметаната на твърд сняг и в трети съд разбийте маслото (на стайна температура) на пухкав крем. Всички съставки трябва да са с еднаква температура, за да се хомогенизира добре кремът. Смесете внимателно маслото със сметаната и крема и сложете белия крем в хладилника.

За шоколадовия крем натрошете черен шоколад. Загрейте в съд на котлона сметаната, маслото и сипете шоколада вътре. Отнемете от котлона и след 30-40 секунди разбъркайте, докато отново всичко се смеси. Накрая объркайте и с какаото и бъркайте, докато шоколадовият крем се охлади леко. Сложете го в хладилника, като през 2-3 минути разбърквате. Трябва леко да се стегне, но да продължава да бъде течен.

Измийте и подсушете всички плодове и накиснете желатина в сок от компот от малини, за да набъбне. Нарежете сливите и и ренглотите на полумесеци за украсата. В подходящ поднос сложете първия блат и го напръскате с малко малинов сок. Аз използвам туба с пръскало, защото става доста по-лесно. Намажете обилно с крем, след това пак блат, напръскваме, бял крем и разпределете малини. Продължете така докрай и най-отгоре намажете цялата торта, като загладите добре страните. Трябва да ви е останал малко крем за шприцоване на украсата.

Отгоре залейте в средата на тортата с охладения шоколадов крем, който трябва да се разтече. Направете украса от плодовете, както е на снимката, като завършите в средата с разполовени ягоди. По периферията шприцовайте розички с помощта на шприц или пош. Във всяка розичка внимателно по една малина. Разтопете желатина на водна баня и го сложете за кратко в хладилника. Ако го нанесете веднага, може от горещината да се развали декорацията. Щом желатинът изстине, но все още е в течно състояние, с помощта на лъжица или четка го разпределете внимателно по плодовете. Отстрани направете на няколко места украса от смлените трохи от блатовете. Сложете тортата за Рожден ден в хладилника за поне 12 часа преди да разрежете.

Източник: gotvach.bg

Последни новини