Областните на Бургас, Хасково и Ямбол отговорни за 131 км. ограда към Турция

Както се очакваше правителството определи днес на редовното си заседание реда и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница.

Инженерното съоръжение е част от неотложните мерки във връзка с миграционния натиск към България. Целта е както да повиши капацитета на Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР за противодействие на незаконната миграция по целия сухоземен участък на българо-турската граница, така и да бъде сведен до минимум риска, на който се излагат при нелегалното преминаване на „зелено“ мигрантите.

Според правителството, изграждане на съоръжението значително ще се облекчи използваният ресурс от полицейски сили и средства и ще даде възможност той да бъде пренасочен за охрана към други райони и участъци, позволяващи оптимално техническо наблюдение, ефективни изпреварващи действия и задържане на всички лица, предприели опити за незаконно влизане на територията на България.

Общата дължина на съоръжението, възложено за проектиране, е 131 км. Неговото проектиране и изграждане е възложено на областните управители на Хасково Добри Беливанов, на Ямбол Димитър Иванов и Бургас Вълчо Чолаков, като МВР ще изготви и ще им предостави задание за проектиране на съоръжението.

Въз основа на него областните управители възлагат изготвянето на необходимите за изграждането проекти на лица с пълна проектантска правоспособност по Закона за Камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

Преди утвърждаването им, проектите ще бъдат съгласувани с директора на ГД „Гранична полиция”,по отношение на техническата част, и с министъра на финансите, за финансовите параметри.

Съгласно правителственото постановление, договорите за възлагане на изграждането на съоръжението ще бъдат публикувани в интернет на официалната страница на съответната областна администрация.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини