24 °C

Божидар Стоянов:Наредбата за управление на отпадъците в Кърджали ще остане само на хартия

Наредбата за управлението на отпадъци, която предстои да бъде приета с гласовете на мнозинството, ще бъде поредната фиктивна разработка от страна на ръководството на община Кърджали.

Няма как да подкрепя един псевдо нормативен документ с пожелателен характер, който ще си остане само на хартия. Документ, който доказано няма да бъде спазен от тези, които носят отговорността за неговото реално изпълнение.

Фактите за тези мои твърдения са много и красноречиви.

В този фундаментален труд е отредено общинският кмет да отговаря за: „Осигуряването на съдове за събиране на битовите отпадъци - контейнери, кофи и други; Събирането на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за оползотворяването и/или обезвреждането им;  Почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване; Избора на площадка, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или на други инсталации или съоръжения за оползотворяването и/или обезвреждане на битови отпадъци…“ (чл. 3, ал. 1) и редица други.

            Лично аз съм твърдо убеден, че нищо от това няма да се случи. Пълното безхаберие от страна на общинското ръководство в сферата на сметосъбирането (и не само) е видно за всеки един жител и гост на града ни. Качеството на услугата по събирането на битовите отпадъци е под всякаква критика.

            Няма как логичният въпрос от страна на всеки непредубеден данъкоплатец: „Какво му пречеше на кмета да се справи с боклуците, които ни заобикалят навсякъде около нас и досега?“, да предизвика логичен и правдоподобен отговор. Нищо чудно, че на официалното питане за състоянието на услугата „сметосъбиране“ на територията на община Кърджали, отправено в качеството ми на съветник, г-н Азис така и не счете за необходимо за даде писмен отговор, какъвто изрично бях изискал. Питане, което отправих на 19.11.2018 г. и за което продължавам да чакам някакъв отговор и до ден днешен.

            Премълчават се както проблемите с почистването на отпадъците, така и причините, които натрупаха тези близо 14 милиона лева задължения към фирмата – изпълнител на тази услуга. Сума, която принуди общинското ръководство да пристъпи към цесия за изплащане на дълга и натовари всички съвестни данъкоплатци с допълнителни лихви, в размер на десетки хиляди лева за целия период.

За съжаление, настоящото управление на община Кърджали е доказало отдавна своята неспособност за решаването на най-належащите проблеми. Такъв, какъвто е именно въпросът с опазването на околната среда. Нещо повече, освен, че не ги разрешават, местните управляващи увеличават и създават и нови неудобства за жителите на общината. На всичкото отгоре заробват бюджета с поредните задължения, които трябва да плащаме всички ние в продължение на десетилетия. Задължения, които по закон общината е длъжна да превежда своевременно в сметката на фирмата – изпълнител! Вместо това сега ще плащаме лихви на банката.

Божидар Стоянов ,общински съветник

             
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини