Съветникът от БСП Божидар Стоянов с питане за нарастващите задължения към фирмата по сметосъбирането

Съветникът от БСП Божидар Стоянов е отправил запитване до кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис  защо нарастват дълговете към фирмата ,ангажирана със сметосъбирането в града.Той се интересува и от състоянието на услугата „Сметосъбиране”.Ето и пълният текст на питането:

                ДО

                                                                                              ИНЖ. ХАСАН АЗИС

                                                                                              КМЕТ

                                                                                              НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

                                                                                  ЧРЕЗ:  Г-Н РАИФ МУСТАФА

                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

                                                                                              НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

                                                                                              НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

               

П И Т А Н Е

от Божидар Стоянов – общински съветник от БСП

            Относно: Състоянието на услугата „Сметосъбиране“ на територията на град Кърджали и причините за нарастващите задължения към фирмата-изпълнител.

            УВАЖАЕМИ Г-Н АЗИС,

            За жителите и гостите на град Кърджали проблемът с качеството на услугата „Сметосъбиране“ се отбелязва като значим и все по-обезспокоителен.

            През последните 16 години не е правена корекция на местата, определени за събиране на отпадъци на територията на град Кърджали. По никакъв начин поставените контейнери не отговарят на нуждите на техните ползватели. Състоянието на настоящите контейнери тип „Бобър“ е незадоволително, огромната част от тях са изпочупени и нефункционални. Монтираните пластмасови кошове за разделно събиране на отпадъци никога не са били използвани по предназначение. Тяхното състояние също е под всякаква критика. Изградените събирателни центрове с европейско финансиране, намиращи се в централната част на града и кв. „Възрожденци“, стоят неизползваеми от години.

Всичко това води до препълнени съдове за събиране на отпадъци, което представлява както битов, така и екологичен проблем, засягащ всеки абсолютно всеки гражданин на територията на общината.

            В същото време се оказва, че натрупаните задължения през последните години към фирмата - изпълнител на услугата „Сметосъбиране“, надхвърля 14 милиона лева, въпреки съвестно събираните такса „Смет“ от страна на данъкоплатците в лицето на жителите и представителите на бизнеса.

            Получава се така, че общината дължи огромна сума за погасяване, а в същото време градът ни тъне в боклуци и нерегламентираните сметища на територията на общината са все по-обичайна гледка.

В тази връзка отправям към Вас следните въпроси, на които настоявам за писмен отговор:

1. При положение, че събраната сума от такса „Смет“ през последните 3 финансови години, надхвърля 15 милиона лева и тези средства са целеви (т.е. общината е задължена да ги преведе на фирмата, отговаряща за сметосъбирането), защо е натрупано това задължение към фирмата - изпълнител?

2. Кой ще понесе отговорността за неспазването на нормативната уредба на Република България и загробването на бюджета на община Кърджали с лихви по предстоящата цесия, която предлагате?

дата: 21.11.2018 г.                                                    С уважение:

гр. Кърджали                                                                                   Божидар Стоянов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини