Божидар Стоянов: Гласувах категорично против Бюджет 2019 с аргументи

Това е поредният бюджет, който не решава, а увеличава проблемите пред жителите на община Кърджали. Липва адекватно планиране на дейностите и съответно разходите за тях от страна на ръководството на общинска администрация. Неусвоеният приходен остатък за 2018 г. е в размер на 3 332 521 лв., при положение, че това са планирани дейности от самото общинско ръководство и подкрепено от мнозинството в общинския съвет. Липсват аварийни и непредвидени ситуации, които да нарушат тези планирани дейности.

През годините приходиет от данъци и такса битови отпадъци се увеличават в абсолютна стойност, въпреки, че в процентно отношение си остават на същите нива. Пример за това е увеличението на таксата битови отпадъци с над 1,5 млн. лв. за последните 5 години. Тук изобщо не коментирам качеството на услугата сметосъбиране и защ оне се спазва задължението целевите средства от прихода, да се превежда своевременно посметката на фирмата-изпълнител.

Лошото качество на изпълнените дейности, тук можем да посочим закрития плувен басейн, който след дълги години ремонтни дейности, заработи едва за няколко месеца и в момента отново не функционира. Улица „Заводска“ въобще не е доведена до успешен край на ремонтните дейности. След като беше прехвърляна в продължение на 2 години в плановете за рехабилитация и накрая се гласуваха допълнителни 120 хил. лв. за довършването и, липсват тротоарите и необходимите пътни знаци.

Закупуването на сградата на бившето общежитие за сумата от 700 хил. лв. с гласовете единствено на колегите от ДПС, до този момент въпросната придобивка не е включена никъде, нито в текущия бюджет, нито в следващия. Ръководството на община Кърджали явно няма никаква яснота за какво може да бъде използвана въпросната сграда.

Инвестициите с европейско финансиране, с които г-н Азис толкова се гордее, до момента са донесли допълнителни непредвидени разходи на бюджета, в размер на милиони лева.

Т. нар. „Воден цикъл“ има финансова корекция в размер на над 6 млн. лв. Въпреки, че държавата опрости 80% от това задължение, инвестицията е факт за неефективното усвояване на европейски средства.

Санираните през 2018-та година училища също доведоха до утежняване на общинския бюджет със сума от порядъка на над 1,5 млн.лв по думите на самия г-н Азис.

Цесията, която гласуваха колегите от ДПС за дълга от 14 млн. лв. към фирмата за сметосъбиране, също допринася за увеличаването на разходната част на бюджета.

Всички тези средства, както и  наказателните лихви по забавяни плащания през годините, възлизащи на над милион лева, можеха да се използват за социални, инфраструктурни и всякакви други дейности, в полза на жителите на община Кърджали.

Това съобщи за Кърджали бг вести съветникът от БСП в Общинския съвет на Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини