Китай демонстрира военната си сила

Изображение 1 от 5

    В началото на седмицата Китай оповести, че пристъпва към мащабни военни учения с използване на най-новата си балистична ракета Dongfeng-26. Ракетата, известна като „Убиецът на Гуам“, е въведена на бойно дежурство през пролетта на миналата година. Тя е с радиус от 3000 до 5750 км и е способна да унищожава американската военна базана о-в Гуам и самолетоносачи в Тихия океан и Южно китайско море. Изстрелва се от мобилни установки, което я прави неуязвима и може да носи конвенционални и ядрени бойни глави.

    Ученията са демонстрация на засилващата се китайска военна мощ в противовес на американската хегемония върху азиатското крайбрежие и акватория на Тихия океан. Те съвпадат с размяната на словесни заплахи във връзка с китайските намерения за анексия на Тайван и възникналото напрежение в китайско-американските отношения около политическата криза във Венецуела, в чиято нефтена индустрия Китай инвестира десетки милиарди долара и стотици специалисти.

    Според западни военни анализатори, военният бюджет на Китай, който по официални данни за 2018 г. бе 175 млрд. долара, фактически ежегодно надхвърля 200 млрд. долара.

    В обръщение в края на миналата година към китайските военни, опериращи в Южно китайско море, китайският ръководител Си Дзипин открито ги призова „да се подготвят за война“, а наскоро той официално заяви, че „Китай не обещава да се откаже от използването на военна сила и си запазва опцията да предприеме всички необходими действия в случай на необходимост.“    

    Американската загриженост във връзка с нарастването на китайската военна мощ бе изразената миналата седмица в речта на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан пред командния състав на Пентагона, в която той определи геополитическите приоритети пред американските военни с думите: „Изпълнявайки текущите си оперативни задачи не забравяйте 3-те главнизаплахи: Китай, Китай и Китай!“

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини