Музиката на Свободата събра кърджалийци пред Дома на културата

    Джазът,музиката на Свободата събра кърджалийци пред Дома на културата снощи. За осми пореден път се проведе джаз фестът „Долината на Орфей” с участието на изявени наши музиканти. Музикалното събитие дължим на сдружение „Долината на Орфей” и Община Кърджали. То е част от културния календар на общината.

    В 18.30 ч. на площадът пред Дома на културата се събраха изпълнители, познавачи и любители на „музиката на свободния дух”. Първи на сцената по традиция излезе формация от Кърджали. Това бе квартет „Киара”. Меломаните  имаха удоволствието да чуят певицата Надя Тончева и нейният бенд.  Специалният гост на фестивала ще бе един от най – добрите джаз тромпетисти, солист на Биг бенда на БНР Мишо Йосифов.  На сцената излязоха и легендите на блуса Джими’с бенд, както и редовните участници на фестивала през последните години X Key и техния виртуозен саксофонист Милен Стайков- Майки.

      Приветствие към участници и публика от свое име и от името на кмета на Община Кърджали отправи зам.-кметът Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че фестът е дългоочаквано от кърджалийци събитие. Той е включен в културния календар. Джазът е бил гласът на толкова много страни. Той винаги е олицетворявал  Свободата да бъдем себе си, отбеляза в словото си Веселина Тихомирова.

      За Кърджали бг вести основоположникът на поредицата джаз-фестивали арх. Станислав Луков разказа как се е зародила идеята.През 2012 г.заедно с неговия приятел ротарианец Гавраил Гавраилов научават за обявеният от ЮНЕСКО световен ден на джаза-30 април.Денят се отбелязва със концерти в градове като Ню Йорк,Ню Орлианс,Чикаго.Решават в малък формат да спретнат джаз-фест в с.Маслиново,на средата на пътя между Кърджали и Хасково.Поканили няколко групи.Присъствали стотина меломани.Постепенно фестът набирал фенове.Селото отесняло.Решили шестото издание на джаз-феста да бъде в Кърджали.Поканили шест формации.

     Джазът обединява хората,излъчва стремеж за свобода.Смятаме,че мястото му в Кърджали е изключително подходящо,каза още Станислав Луков.Той е на мнение,че включването на феста в културния календар на общината е стъпка за привличане на меломани от страната и развитие на туризма.

      Джазът е музикален стил възникнал в първата половина на ХХ век в южните щати на САЩ и съчетава африкански и европейски музикални традиции.Абсорбира американски популярни стилове като суинг и рагтайм и ги допълва с полиритмия и импровизация.Това го прави разнообразен и жизнен.За първи път понятието джаз се използва през 1915 г. в Чикаго.Бързо се разпространява по света,обогатявайки се от местни музикални стилове.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини