За първи път съдии от Кърджали обменят опит с магистрати от Гърция

Петима съдии от Районния съд в Кърджали заминават на обмяна на опит в Апелативния съд Тракия в Комотини, Гърция. Това е първото подобно посещение на магистрати от Кърджали в южната ни съседка по одобрен проект за двустранен обмен на съдилищата, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение в Брюксел. 

В края на 2018 съвместно с колеги от Районния съд разработихме проект за кандидатстване за двустранен обмен. Още при първото ни участие бяхме одобрени. По този повод на 9 юни 2019 година петима съдии, петима колеги от Районния съд-Кърджали отиваме в град Комотини, където ще реализираме този двустранен обмен с Апелативен съд Тракия, каза за Радио Кърджали съдия Запрянова. Той ще се проведе в рамките на три работни дни - от 10 до 12 юни. Програмата предвижда посещения в самия Апелативен съд, в прокуратурата към него и в кабинета на разследващия орган, обясни тя.

Ние не познаваме гръцкото право, не познаваме и нашите колеги, каза още съдия Запрянова. Тепърва ще се запознаем и заедно ще се обучаваме на статута на съдийството при тях, на структурата на техните съдилища, на подсъдността. Непрекъснато ни се налага както да изготвяме, така и да изпълняваме много съдебни поръчки до гръцките съдебни органи. Страни по делата са ни гръцки граждани, или пък граждани на други европейски страни или пък чужденци

Тя е категорична, че от посещението могат да се извлекат само ползи. През територията, която обслужва Районният съд в Кърджали преминава международния път за Гърция през Маказа. Поради това автомобилният трафик, особено през лятото, е много интензивен. Така също в резултат на безработицата в областта част от хората намират своето препитание в съседна Гърция. Оттук нараства и броят на случаите с трансгранично измерение и възникващите по този повод затруднения при наказателното и наказателно-административното преследване. Надявам се този обмен да е взаимно полезен и да помогне да се ускорят националните съдебни процедури с международен елемент, да отчетем къде са проблемите и да намерим общо решение, коментира съдия Здравка Запрянова.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини