Отново е време за джаз в Кърджали!


Отново е време за джаз в Кърджали! В края на седмицата ще се проведе 11-тото издание на джаз фест "Долината на Орфей". Познати и обичани музиканти, но и нови имена ще видят и чуят любителите на джаза в Източните Родопи.
Избрахме символично датата 11 юни, за да кореспондира с 11-тото издание, коментира Габриела Гавраилова от организационния щаб на фестивала "Долината на Орфей". 
В програмата тази година има познати и обичани имена. Началото е за Деля Харалампиева и Стефан Филипов - акустично дуо, които ще започнат ударно вечерта с колаборация, родена от любовта към бразилския джаз и ритъма на Bossa Nova. Втората група е Stomp Society INT. Суинг формацията събира млади и утвърдени музиканти и е подвластна на "жужащите 20" - годините, когато думичката джаз започва да се използва в смисъл на нещо вълнуващо, забавно и много танцувално. Вокал на формацията е Велека Цанкова, която миналата година омая кърджалийската публика. Останалите участници са Александър Мерансиен от Франция - саксофон, Джак Хъджис от Великобритания - пиано, Борислав Илиев - китара, Даниеле Феббо - контрабас и Борислав Петров - ударни. Третата група е позната на кърджалийци - КЕФ бенд, които ще завършат и тази година фестивалната вечер с познати и любими парчета.
И Деля Харалампиева, и Велека Цанкова идват за втори път в Кърджали. Връщат се, което много ни радва, коментира Габриела Гавраилова. Според нея малкият формат на фестивала е по-скоро плюс, защото предлага много по-концентрирани и наситени емоции в кратко време - само за вечер. Така можем да си позволим да поканим добри музиканти и качествено да преживеем времето с тях, каза Габриела Гавраилова. Разбира се, тя мечтае за повече качествена музика в поне няколко дни, на е наясно, че това изисква по-мащабна организация, по-голяма подкрепа и финансиране.
Миналата година си пожелахме да имаме млади музиканти и да даваме път и сцена на млади хора. Това го постигаме. Радва ме интернационалното участие, защото когато съставите са толкова шарени, става по-богато и самото преживяване, казва Габриела Гавраилова. И си пожелава догодина да има още повече международно участие.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини