Приключи 12-ата Национална дискусия "Да! На българските региони" в Кърджали

В Кърджали в комплекс "Меаца" се състоя 12-ата Национална дискусия "Да! На българските региони", инициатива на вестник "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и инструдиалците в България /КРИБ/. На въпроси на местната власт и бизнеса отговаряха министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на социалната политика Зорница Русинова, на туризма Николина Ангелкова, както и зам.-министърът на образованието Диян Стаматов и на икономиката Даниела Визиева. Тук бяха и изпълнителният директор на Пощенска банка Димитър Шумаров,  председателят на КРИБ в Кърджали инж. Фахри Идриз, депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, от ДПС Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрула и Салиха Емин, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и областният управител Илия Илиев. Сред гостите сред публиката бяха кметове на общини, председателят на КНСБ Пламен Димитров, на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното, проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата.

Целта ни е на една маса да можем да съберем властите - местна, изпълнителна и бизнеса, за да може с общата енергия и хъс да бъдат решени проблемите на региона, така че те да се развиват по-добре, да бъдат по-добро място за живеене, каза главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова. Първата дискусия под това име е реализирана в Пловдив преди повече от месец и половина. С участието на вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред повече от сто представители на бизнеса са представени всички възможности за участие в новите финансови механизми в Европа, в случая плана Юнкер. Няколко седмици по-късно дискусията беше в Бургас, каза Бозукова. Тя подчерта, че са имали заявки за участие в още десет региона, но са избрали Кърджали по две причини. Едната от тях, че при доброто развитие и състояние на областния град като център с 6.6 % безработица и със средна работна заплата от 686 лева, в региона тези показатели са различни.

Всеки днес прави дискусии, особено регионални, но важна е тяхната резултатност. В рамките на кампанията "Да! На българските региони" за година и три месеца, изпълнителната власт е поела 48 ангажименти към бизнеса, до този момент са изпълнени 40 и в процес на изпълнение. Четири ще се изпълнят до края на годината, остават неизпълнени ангажименти в сферата на образованието, каза Бозукова.

Председателят на КРИБ инж. Фахри Идриз започна речта си с благодарност и каза, че наскоро е бил в Бургас. Едно време трябваше да предвидим време за закуска, обяд и вечеря докато стигнем Слънчев бряг. А сега разстоянието от тук до там е колкото за едно кафе. Затова няма как да пропусна да поздравя министър Павлова за построените пътища, за всички магистрали. Ние адмирираме всички ваши действия, те са в правилната посока и вярвам, ще продължат в същата посока, каза Идриз. Имаме ви огромно доверие и вярвам, че и г-жа Караянчева ще предаде нашите благодарности и на министър-председателя. Вашите политики са за хората, те улесняват нашия живот - пътищата ни спестяват време и пари. Това е най-важният бизнесресурс, всичко го знаем. Инж. Идриз благодари и на останалите министри - участници в дискусията. Среща в такъв формат не е имало в Кърджали от 26 години насам, подчерта той. Той постави въпроса за възможността за изграждане на обходния път на Кърджали и за разширяване на ГКПП "Маказа". Попита министърът на социалната политика Зорница Русинова как могат да се наемат работници от Бюрата по труда в други градове, а министъра на земеделието и храните Десислава Танева как общините от региона могат да се възползват от Оперативна програма "Развитие на селските райони". В област Кърджали има 1500 светилища и културно-исторически забележителности, възможна ли е национална стратегия за превръщането им в туристически атракции, както и промотирането на маршрутите на международни борси, попита председателят на КРИБ в Кърджали министър Ангелкова.

Адмирирам идеята за такъв форум в нашата област, каза областният управител Илия Илиев. Изключително важно е да се съберем всички, които имаме отношение към проблемите на нашата област.  На тази среща всички сме заинтересовани да ги решим. Днес е важно да чуем не само проблемите, които ще поставим, но и какви са проблемите на бизнеса. Присъствието на министри тук показва отношението на правителството за решаването им.

Кметът инж. Хасан Азис каза, че най-важният въпрос при организирането на такива срещи е тяхната ефективност. Връзката между местния бизнес, местната и централната власт е предпоставка при добра работа и взаимодействие и при правилно поставени проблеми, да се получат добри резултати. Днешното време се характеризира в нестабилност, в нестабилност не само в регионален, но и в национален и международен геополитически план. В този смисъл най-важната характеристика и ценност на нашето време, е сигурността в пълния смисъл на тази дума. В тази връзка кметът Хасан Азис каза, че Кърджали е един от двата региона с най-ниска престъпност в страната наред със Смолян. Това никак не е маловажно по отношение на инвестициите в нашия град. На среща с работодателски организации са формулирани въпроси към министрите. Пред министър Павлова той повдигна въпроса за разширяването на ГКПП „Маказа“ с допълнителни гишета, които да обслужват пътниците. В момента то е едно. Околовръстният път на Кърджали е също един много важен въпрос, както и основният ремонт на пътя Кърджали-Смолян. Необходими са инвестиции за обособяването на индустриална зона в Кърджали. Инвеститори дойдоха, показахме им едно празно поле и те заминаха за Димитровград, каза кметът на Кърджали.

Други въпроси, повдигнати на срещата, бяха свързани с разширяване на пътя до с. Главатарци и на пътя до язовир "Боровица", с държавната политика в областта на туризма, с възможностите за професионално образование според спецификата на региона и инвеститорите в него, за превръщането на Кърджали в университетски град. 

Радка Петкова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини