Над един бон може да си докарва приемно семейство,ако гледа повече деца

Над хиляда лева може да си докарва приемно семейство, ако гледа повече от едно дете. Професионално приемно семейство получава основно трудово възнаграждение в размер от 468 лева за едно дете. За три деца сумата е вече 540 лева. Получава се и допълнителна издръжка за децата в размер на 195 лева за малчуган до 7 години , която достига до 260 лева за дете над 14 години. Освен това вървят и по 35 лева детски. Това стана ясно по време на пресконференция на ръководството на Дирекция „Социално подпомагане“-Кърджали.

Директорката на Регионалната дирекция“Социално подпомагане“ Нермин Мехмед посочи, че в момена в Кърджалийска област има 23 приемни семейства, от които 22 са професионални. Общо 16 деца са настанени в 15 семейства. Другите чакат подходящи деца за приемане.Най-много деца се радват на родителски ласки в Ардинско-6, 4 са в Крумовград, 3 в Кърджали и 3 в Момчилград.В момента се приемат заявления за нови семейства.

Все повече намаляват децата в Дома за медико -социални грижи в Кърджали. Те са сведени до 36.Сред тях има деца с увреждания, които не могат да се отглеждат в семейна среда. Срокът за закриване на такива домове е до края на 2025 г.В Кърджали вече функционират 3 центъра от семеен тип, които ще поемат техните функции

Приемната грижа е временна. Има случаи,когато деца се връщант в институциите, но има и такива, когато се привързват и осиновяват.

Много е важно децата да влязат в приемните семейства веднага след раждането или през първите три години от своя живот. Институциите налагат тежък отпечатък върху тяхното детство. Затова поощряваме ранното приемане,каза началника на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“Росица Стоянова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини