Приемат документи за лични асистенти на тежко болни

Могат да се кандидатират безработни, млади пенсионери от първа или втора категория труд и студенти.

До 9 април в общинските администрации в цялата страна ще се приемат документите на желаещите да ползват личен асистент по програмата „Нови алтернативи„. Тя е финансирана с 65 млн. лева от Оперативна програма „Човешки ресурси“ и от бюджета. След оценка от социалните работници ще се прецени кои са най-нуждаещите се и какъв ще е личният бюджет на всеки потребител, съобщи БНР.
12 хиляди лични асистенти ще се наемат по програма „Нови алтернативи“, за да се грижат за приблизително толкова хора и деца с увреждания, тежко болни възрастни, които са в невъзможност да полагат сами грижи за себе си.Целта е да се избегне попадането в институция. Потребителите трябва да докажат с ТЕЛК решение или с актуална епикриза от медицински лица нуждата си от асистент. Те ще разполагат и с личен бюджет за часовете, за които ще ползват услугата.
За лични помощници могат да се кандидатират безработни, млади пенсионери от първа или втора категория труд и студенти. Всички общини в страната са включени в проекта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Di
    dida64
    2 0
    18:47, 15 май 2015
    днес бях там ,аз съм 1 от избраните за лични асистенти,възмутена съм до няма и къде от отнощението на диана вълчева дето приема документите,не даваще да попитащ нищо и само викаше,тя е за психиатър,не трябва да заема този пост,там бяха хора близки на инвалиди,а за тях нея бяхме гладни кучета,дошли да и развалят спокоиствието,все едно от джоба си ще ни плаща
Последни новини