Тирове с дървесина не пожалиха път за гробище,кметът се оплаква на горските

След писмо на обществения посредник на община Кърджали Расим Муса вчера се състоя среща между представители на „Южноцентрално държавно предприятие”-Смолян,Регионалната дирекция по горите-Кърджали и Държавно горско стопанство-Кърджали от една страна и кметовете на селата Конево,Черешица и Миладиново от друга. Повод бе жалба на кметовете на населени места Бащино, Черешица, Звиница и Мост според,  която в околностите им се извършва безразборна сеч,натоварени с дървесина камиони увреждат общинските пътища и има опасност поради липса на залесяване след време селата да останат без дърва за огрев.

  По заповед на инж.Виржиния Хубчева,Директор на дирекция „Развитие на горския сектор” в Министерството на земеделието и храните бяха инициирани проверки и среща между заинтересованите институции с участието и посредничеството на омбудсмана Расим Муса. В нея взеха участие:инж.Тодор Недков,зам.-директор на ЮЦДП, инж.Добромир Добрев,началник отдел при ЮЦДП, инж.Николай Янчев,директор на ДГС-Кърджали, инж.Юлиян Русев, главен експерт при РДГ и инж.Катя Кърпачева,експерт при РДГ, Хасан Мустафа,кмет на село Конево, Сабри Ибрям,кмет на село Черешица и Хикмет Раим, кмет на село Миладиново,община Кърджали.

   Общественият посредник изложи притесненията на кметовете, изразени по време на обиколката му из общината и свързани с дейността на горските предприятия.

Кметът на Конево Хасан Мустафа сподели,че гората бързо оредява и местните хора са против сечта.Той каза също,че жителите на селата са против движението на тежки камиони с дървесина по локалните пътни артерии,защото им нанасят непоправими щети.Фирмите,които имат разрешения за дърводобив,не ги възстановяват.Стигнало се дотам,че е разбит пътя за гробището на селото.

  Инж.Добромир Добрев поиска конкретни сигнали за незаконна сеч. Той представи нарочно изготвена справка от която се вижда, че през последното десетилетие в околностите на заинтересованите села добивът на дървесина е по –малък от планирания.Гората има възможност да се възстанови и обема дървесина се увеличава,а не намалява.Той успокои кметовете,че жителите на техните села няма да останат без дърва за огрев.

  Представителите на горските предприятия  препоръчаха община Кърджали да въведе ограничения за тонажа на тежкотоварни камиони по локалните пътища за селата, в чийто околности се извършва планирана сеч. Такава практика има вече в община Ардино. Според тях тежкотоварните камиони  трябва да изчакват по-леки машини на третокласните пътища, които имат по добра основа и не се поддават на тежестта им. Там трябва да се извършва претоварване.Фирмите,добиващи дървесина трябва да бъдат предупредени да извозват до тежкотоварните камиони дървесината с по-леки машини.

  Инж.Тодор Недков каза още, че тежки машини на горските предприятия не навлизат в локалните пътища.

   Представителите на ЮЦДП се ангажираха да информират своевременно община Кърджали в началото на кампаниите за добив на дървесина,за да се контролира движението на тежкотоварните камиони на фирмите.

  Двете страни с посредничеството на омбудсмана Расим Муса се споразумяха да поддържат директна връзка и в случаи на незаконна сеч,кметовете да информират веднага Държавното горско стопанство и Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

 Нещата са под контрол.Има воля възникналите въпроси да намерят решение,каза в заключение обществения посредник Расим Муса.

Това съобщиха от офиса на обществения посредник Расим Муса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини