Снегът прекърши над 70 стълба в областта,20 000 абоната все още без ток

Костадин Величков

Над 70 стълба са били прекършени от падналия мокър сняг по време на белия ад в Кърджалийско.Това показва огледа на 80%  от областта.Те времено се заменят с дървени до лятото,когато ще се извърши основна реконструкция.

 Електропреносната мрежа  е била парализирана на 100 %.В момента без ток в областта са 20 000 абоната.

Това съобщи по време на заседание на Областния кризисен щаб членът на съвета на директорите на EVN-България Костадин Величков.Той сподели,че 99% от клиентите на фирмата в община Кърджали имат ток.Подобна е и ситуацията в община Момчилград.Вчера следобед евъзстановено елекрозахранването на повечето села в бедстващата община Кирково с изключение на четири населени места по границата, сред които Тихомир и Кукуряк.В Джебелско без ток са само две села заради паднал стълб. Вчера е отстранена сложна авария. Изправени са два паднали стълба на двата бряга на Върбица. Захранено е Фотиново.Подаден е ток и за Бенковски. Община Черноочене има електричество с изключение на няколко села по пътя за Хасково.

Днес от 6 до 10 екипа ще работят в община Ардино , където обстановката е най-сложна. Привлечени от други области са 30 специалисти. Проблемът е, че са скъсани два сто и десет киловолтови далекопровода на Енергийния системен оператор и подстанции не работят.От Кризисния щаб са обещали лесничеи и спасители с резачки за да отстраняват паднали дървета по пътя на екипите.От Пожарната ще дадат високопроходими машини.С тях ще се направи опит да се достигне до села на пътя Ардино-Смолян,каза още Костадин Величков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини