Муса на финалната права за избор на омбудсман на Кърджали

Комисията препитва Пашов,той говори първи,но се класира втори

Расим Муса бе класиран на първо място, като кандидат за обществен посредник на община Кърджали от временна комисия с председател общинския съветник Мухидин Шабан. На втора и трета  позиция с равен брой точки са Мюмюн Рамадан и Пейчо Пашов.Четвърти е Байрам Рустем. Комисията ще прецени дали само Расим Муса или първите трима ще представят концепциите си пред местния парламент.Комисията ще направи предложение и общинския съвет трябва да избере с квалифицирано мнозинство от 2/3 новият обществен посредник, който да поеме поста от Хакиф Емин.

Това е трета процедура по избор на обществен посредник. Началото бе поставено през 2009 г. когато с пълно единодушие бе избран Хакиф Емин. След приключване на четиригодишният му мандат през 2012 г. се състоя втора процедура. До гласуване в местния парламент достигнаха Пейчо Пашов и Хакиф Емин ,но съветниците не можаха да постигнат квалифицирано мнозинство. Според закона Хакиф Емин продължи да изпълнява функциите си. Сега е третата процедура.

Първоначално кандидатите представят концепции за бъдещата си работа като обществени посредници. Комисията,чийто състав е гласуван от Общинския съвет пресява кандидатите до втори кръг. На него те представят в резюме своите виждания за бъдещата си работа. На изслушването днес присъстваха граждани и медии. Сред присъстващите бе и председателят на местния парламент Раиф Мустафа и представителят на Комисията за защита от дискриминация Мюмюн Емин.

Преди да започне изслушването председателят на комисията Мухидин Шабан обяви, че в гласуването няма да участва Красимир Ангелов, който представлява журналистическата гилдия. Ангелов поиска да не участва във вземането на решение заради родствени връзки с Пейчо Пашов.

Комисията изслуша първо Пашов, след това Муса , Рустем и накрая Рамадан. Всеки от тях изчакваше конкурентите навън от залата, за да не се повлиява от техните изказвания. На кандидатите комисията задаваше конкретни въпроси.

Като цяло те бяха основали концепциите си на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за дейността на обществения посредник на община Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини