Кметът Ерол Мюмюн подхваща неработещите шадравани в Кърджали

Кметът Ерол Мюмюн подхваща неработещите шадравани в Кърджали.Идеята е част от тях да заработят през лятото.Нарочна комисия инспектира съоръженията и готви предписания за ремонта им.Градоначалникът е поискал изчерпателна информация за състоянието им,научи Кърджали бг вести.Очаква се общински служител да бъде натоварен със задачата да се възстановят шадраваните и да има текущ контрол.

Ще се окажели вярна прокобата,че Кърджали е обречен да има неработещи шадравани? В момента в централната част на града има 6 такива съоръжения. Още  три са в парк „Арпезос Север”. Никой в Общинска администрация в Кърджали до сега не си е направил труда да направи разчет, колко ще струва на данъкоплатците поддръжката на един шадраван. През това време градове като Хасково, Ямбол, Пловдив  се радват на чисти и добре поддържани шадравани на площадите си. Нашите се превръщат в място за игра или кошчета за смет. Преди няколко години съдържател на кафене в „Рилите” пусна със свои средства шадраван , но инициативата не просъществува дълго.

 Проблемът на Кърджали е, че и шестте съоръжения в централната част се захранват с питейна вода. Само тези в парка са с промишлена. Не всички са с оборотна вода и помпи. Това каза за Кърджали бг вести Нурай Зюлкер от Общинска администрация. Той поясни,че в Пловдив има специална фирма , ангажирана с поддръжка на шадраваните. В Кърджали такава липсва.

  Високата цена на водата е една от причините шадраваните ни да не работят. Скъпият ток също. За сравнение една обществена чешма в Кърджали струва на данъкоплатците 2000 лева месечно. За шадраваните сумата би била много по-голяма.

  С настъпването на енергийната криза град във Франция известен с шадраваните си,26 на брой,  се принуди да спре тяхното функциониране ,  заради икономии.

Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини