Пълнени сушени чушки

Пълнени сушени чушки

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Кафявият ориз се накисва за 4-5 часа, а булгурът - за два. Може просто да се добави към ориза. 1 литър вода се кипва и в нея се накисват сушените чушки за 30 минути или докато трае обработката на зеленчуците. Морковите се нарязват на кубчета, праз лука се прерязва на две по дължина, след което се реже диагонално /на жулиен/.

Задушават се в половината мазнина и малко вода. Добавят се ориза и булгура, вода в съотношение 1:1 и солта. Като се поизпари водата се добавят червения пипер и лютеницата. Накрая се прибавя сварения зрял фасул, плънката се овкусява с черният пипер, чубрицата и джоджена, съда се сваля от огъня и се изчаква 5-6 минути сместа да се поохлади.

Пиперките се пълнят не много плътно тъй като булгура и особено ориза набъбват доста. Редят се в подходяща тавичка, обикновено в един пакет от 100 гр. се съдържат около или 12 чушки. Йената е много удобна за целта. Ако след напълването на чушките остане плънка, може да се завият и няколко сармички.

Наръсват се с останалото олио, налива се зелевата чорба и още толкова вода, тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече най-малко 90 мин. Чак тогава се отваря фолиото. Допичат се без фолио докато хванат кафява коричка.

Източник: gotvach.bg

Последни новини