Домашна великденска торта

Домашна великденска торта

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса и си пригответе дълбока форма за печене с диаметър 20 см. Застелете дъното и стените с хартия за печене.

Разбъркайте в купа брашното, подправките и сушените плодове. Отделно разбийте маслото и захарта на пухка крем и отделно яйцата с 2 с.л. прясно мляко. Внимателно добавете яйчената към маслената смес и бъркайте. Прибавете и сухите съставки и отново бъркайте. Сипете 1/2 от тази смес в тавата.

1/2 от марципана разточете върху поръсения с пудра захар кухненски плот. Използвайте формата за да оформите блата от марципан с големината на тавата и го сложете върху тортеното тесто внимателно. Отгоре сипете останалата 1/2 от сместа и заравнете.

Сложете да се пече за около 2 часа в загрятата на 150 градуса фурна. След това извадете и оставете да изстине. През това време разточете останалия марципан и изрежете същия кръг с големината на формата. От останалия марципан оформете 11 еднакви и гладки топчета.

Разтопете в съд на котлона кайсиевия мармалад 1 с.л. гореща вода и го разпределете равномерно върху тортата с помощта на четка. Отгоре внимателно сложете марципановия кръг.

Направете по повърхността му решетка с остър нож и намажете отново с мармалада. По периферията на домашната великденска торта подредете 11-те топчета. Сложете в загряна фурна да се запече, докато марципанът добие златист цвят. По желание след това покрийте с мармалад или сладко от ягоди и украсете с пресни плодове и сметана.

Източник: gotvach.bg

Последни новини