139 години от обесването на Васил Левски

139 години от гибелта на Апостола на свободата ще бъдат отбелязани с прояви в различни населени места. 139 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината.

В 11.00 часа в храм „Света Троица” ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола на свободата. В 11.20 часа ще се извърши поклон пред паметната плоча в двора на храм „Света Троица”, а в 11.40 часа – поклон пред Барелефа на Васил Левски. Пред Бюст-паметника на Васил Левски в 12.30 часа ще се бъде представена съвместна поетична композиция на НЧ „Братство-1869” и ОУ „Хр. Ботев” - с. Енина „Ако печеля, печели цял народ”. Ще бъде произнесено слово по повод 139 години от обесването на Апостола и ще бъдат поднесени цветя.

Община Благоевград ще отбележи 139 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски от 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. Ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на революционера. Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание.

Поклонение пред барелефа на Васил Левски, в двора на едноименната гимназия в Ямбол, ще бъде кулминацията на събитията, посветени на паметта на Апостола, съобщиха от пресцентъра на общината. Поднасянето на венци и цветя ще се състои от 11 часа.

В Бургас традиционният ритуал по поднасяне на венци и цветя и заупокойна молитва в памет на радетеля на българската свобода ще бъдат отслужени от 11.00 часа пред бюст-паметника на Левски в Морската градина.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини