ЕС точи данъчна секира за мощните коли. Вестниците в неделя

„24 часа": ЕС точи данъчна секира за мощните коли

Европейският съюз планира да въведе нов данък за изхвърлените от автомобилите парникови газове. Той ще засегне най-вече собствениците на мощни автомобили и може да ги оскъпи с до 40 000 евро. Това посочва източник от Европейската агенция за околната среда, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Данъкът ще се събира при покупката на автомобила и ще зависи от мощността на колата и вредните емисии, които изхвърля. В момента ръководството на ЕС съгласува датата за въвеждането му с представители на европейската автомобилостроителна промишленост.

Новите и по-твърди екологични норми за автотранспорта в ЕС ще влязат в сила още тази година. До 2015 г. всички автомобили по пътищата на Евросъюза ще трябва да отговарят на новите изисквания за намаляване на парниковите емисии.

 

„24 часа": Първанов уведоми БСП с писмо, че тръгва на рейд

Експрезидентът Георги Първанов изпрати писмо до Националния съвет на БСП, в което обявява, че ще се включи активно в предстоящата отчетно-изборна кампания на партията. И заради "продължаващите агресивни атаки" срещу него ще информира хората за работата си като президент. В дискусиите обаче щял да взема отношение и по всички въпроси, поставени в решенията на Националния съвет.

Първанов изпратил писмото си в петък и вчера то бе прочетено пред пленума от организационния секретар на БСП Евгений Узунов. В залата настанала тишина, но в кулоарите социалисти коментираха, че било редно сам да дойде да го прочете. Как да стане това, като не е поканен, гневяха се други.

Дори Руси Статков, сега член на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол, обяви, че смята да предложи Първанов да участва със съвещателен глас в работата на пленума, както и в комисиите, които ще подготвят конгреса. Той има опит като президент и като бивш председател на партията може да е полезен, каза още Статков.

 

„Труд": 3 куршума за син на бивш общинар

Иде ли нарковойна в София? Този въпрос си задаваха вчера столичани след разстрела на 30-годишен мъж, известен на полицията за наркосделки.

Три куршума покосиха Асен Лазаров във вход на бл. 60 А на столичния бул. "Цар Борис III" в петък вечерта. Минути по-късно живеещите в седеметажната кооперация разбират, че е убит съседът им. Освен за наркотици, младият мъж имал досие и за закана с убийство, съобщиха от столичната полиция.

 

„Труд": Одитори влизат в здравната каса

Одитори на Сметната палата влизат на проверка в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и в Националния осигурителен институт. Ще се проверяват обществените поръчки, проведени от двете институции. Това обяви председателят на Сметната палата Валери Димитров пред "Дарик" .

Проверката в здравната каса е част от планираните за тази година одити и няма общо със смяната на ръководството. В петък шефката на НЗОК Нели Нешева подаде оставка, след като ден по-рано обяви, че за миналата година си е дала бонус от 12 156 лв., така оценила труда си.

 

„Стандарт": Струма реже пътя за Гърция

Река Струма може да прелее и да разруши шосе Е-79 край Симитли! Рискът е реален заради повишените температури и топящите се снегове, предупреди областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев пред "Стандарт". Прелее ли реката, ще бъде отрязан достъпът и до Гърция, и до голяма част от Югозападна България. Всички институции в региона са вдигнати накрак, за да не се стигне до лошата развръзка. Най-вероятно опасният участък ще бъде укрепен с диги, а разходите ще бъдат компенсирани от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. От "Напоителни системи" също ще предприемат спешни действия.

В момента това е единственият критичен участък в област Благоевград.

На 5 декември 2010 г. Струма разруши шосето до Кресна и удави шофьор на камион. "Да не дава Господ", помоли се вчера Хаджигаев.

 

„Стандарт": Екоданък удря луксозните возила

Европейският съюз ще въведе нов данък върху изхвърлените от автомобилите парникови газове, който може да достигне до 40 000 евро. Това обяви Европейската агенция за околната среда, цитирана от ИТАР-ТАСС. В момента се съгласува датата за въвеждането му с европейската автомобилостроителна промишленост.

Най-сериозно засегнати от данъка, който ще се събира при покупката на автомобил, ще са луксозните возила, които ще поскъпнат средно с 20 000 евро. По данни на "Файненшъл таймс" в близко бъдеще мераклиите да купят в ЕС автомобил "Ролс-Ройс" ще трябва да се бръкнат допълнително с 12 500 евро. За "Ламборгини" цената скача със 17 000 евро, а за "Мазерати" - с 18 000 евро. Най-големият екологичен данък - 40 000 евро, ще плащат купувачите на "Бугати-Вейрън". Налогът ще се изчислява въз основа на мощността на двигателя и обема на изхвърляните парникови газове.

Брюксел въвежда допълнителните данъци, за да насърчи прехода към по-екологични коли. Новите еконорми за автотранспорта ще влязат в сила още тази година. До 2015 г. всички автомобили по пътищата на ЕС ще трябва да отговарят на изискванията за намаляване на парниковите емисии. Според експерти новият налог ще носи до 10 млрд. евро годишно.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини