Роми скочиха на училищен директор,резнал ги от детски надбавки

Кемал Фаик

Роми скочили на директора на училището в Бойно, защото били лишени от детски надбавки. Децата им не се вясвали в школото и шефът му съвестно подал данните за неизвинените отсъствия в Дирекция социално подпомагане. От там пък клъцнали помощите. Разгневените роми вдигнали голям скандал, но държавните служители останали непреклонни.

Около 400 лева си докарва многодетно ромско семейство от детските надбавки и социалните помощи.”Социално подпомагане” в Крумовград е преценило и подпомага ромските семейства в натура, а не с парични суми,защото родителите изпиват полученото.За децата се купува храна,учебни помагала,дрешки. Това съобщи на брифинг шефът на дирекция социално подпомагане в Кърджали Кемал Фаик.

Той подчерта също, че непрекъснато се увеличава броят на училищата, които подават коректни данни за учениците.Те имат над 5 неизвинени за месец и им се спират социалните помощи. Доскоро много директори на училища не знаеха за тази разпоредба. Едва след намесата на областния управител Иванка Таушанова справките започнаха да пристигат при нас редовно, каза още Кемал Фаик.

През октомври 183 деца в 22 училища имат неизвинени над разрешения брой. През ноември техният брой е 195 от 32 училища.

 Проблемът е, че случаите които се укриват са не само в малките училища, които са на ръба на оцеляването, но и в школа с утвърден авторитет, каза още Кемал Фаик.

Той прогнозира, че ако не се вземат спешни мерки в близките години ще имаме парадокс-една трета от младите хора ще имат по няколко висши образования,а две трети ще бъдат неграмотни.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини