Анализатори от ДС в ДАНС провокират етническо напрежение

Анализатори в ДАНС, наследени от времето на Държавна сигурност и обременени със стереотипите на комунистическото минало, продължават да бълват тенденциозни внушения и доклади, с които внасят псевдонапрежение в етнически смесените райони у нас. Това заяви заместник-председателят на ДПС Рушен Риза, който присъства възпоменателния митинг за жертвите на “възродителния процес“ в Момчилградско, предаде БГНЕС.
Според него, хората в смесените райони и активът на ДПС са били подложени на неистов натиск от страна на ДАНС особено по време на последната предизборна кампания.
“На изборите се усети много голям натиск от страна на ДАНС. Наши администратори бяха проверявани десетки, стотици пъти, като кмета на Кърджали Хасан Азис. Но онези показни акции на ДАНС в Родопите след съмнения, че имало радикален ислям, с арести на 15 имами, се направиха вероятно с цел сплашване или превантивно, нямам отговор. Остана съмнението, че акциите са целенасочени”, заяви той.
“Според мен в ДАНС се използва старата система от анализатори, които създават някакви рапорти и протоколи, които внасят псевдонапрежение в смесените райони. Те виждат опасност във всяко нещо, което се върши от мюсюлманите“, посочи Риза.
По думите му анализаторите “продължават да бълват тенденциозни внушения и доклади, но това е наследството от времето на ДС, когато същите хора са писали анализите“. “Всъщност хора от бившата ДС продължават да работят в системата на ДАНС, но те са обременени от моделите на миналото. Мисля, че у нас все още безотказно работи Държавна сигурност, има все още почва за нея. Ние ще проучим ситуацията и тогава ще поставим проблема“, увери Рушен Риза.
Той говори и за тайна държавна политика спрямо българските турци, с лостовете на която високообразовани представители на етноса не са допускани до постове в съдебната система, в Българската армия, в ДАНС и т.н. Според негово проучване в цялата страна имало само двама съдии и двама прокурори с турски имена. Риза разкри още, че ДПС е направило специален анализ за въпросната “тайна държавна политика“ и се убедило в наличието й след някои изявления на премиера Бойко Борисов.
“Имаме много младежи с подходящото образование, те кандидатстват за работа в съдебната система, но у нас се прилага двоен стандарт. Защо да няма турци в ДАНС и в армията, те се грижат за националната сигурност, а наши представители имат съответното образование? Преди 2001 г. в министерските администрации нямаше нито един представител на турското малцинство. Четин Казак беше първият човек с турско име, назначен през 1999 г. като експерт по правните въпроси в МС. Поетапно тези неща стават, но много бавно. Ние не искаме да се намесваме при назначенията, но въпросът трябва да бъде повдигнат и да се отвори тази врата, която все още е затворена за турците, не зная поради какви причини“, посочи Риза.
По-рано днес той се обърна към жителите на Момчилградско с призива турците да инвестират в себе си, в образованието на децата си и същевременно да се запасят с търпение. “Ние сме толерантни винаги, но очакваме същото и отсреща - толерантност без граници! Трябва да учим турския език, всеки родител е длъжен да учи децата си. Който не знае майчиния си език, той не би могъл да се справи и с останалите езици. Нужно е да инвестираме в себе си, да се въоръжим с търпение“, каза Рушен Риза.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини