3 °C

Кърджалийци правят супер тон-колона за орган

Когато говорим за музика,не можем да пропуснем една комбинация от електроорган и тонколона,която комбинация и до днес радва слуха на меломаните и независимо от невероятния подем в дигиталните технологии остава актуална и използваема с уникалния извънземен звук и присъствие.Именно за този тандем желая да поговорим-органа ХЕМЪНД (HAMMOND)и тонколоната ЛЕСЛИ(LESLIE)
Малко история.През времето на Голямата депресия в Щатите 1928-1935 год в баптиските и католически църкви изпитват остра нужда от портативен и преносим орган за богослуженията си и светските  концерти,в които са участвали-тръбният катедрален орган е бил в обективна невъзможност да бъде транспортиран из по-малките енории и сцени,поради което часовникарят Леополд Хемънд започва разработката на портативен електромеханичен орган.В екип с известни по онова време елктронни техници и музиканти той създава един наистина уникален инструмент,който успява да попълни нуждите на класическите и баптистки органисти,както и по-късно да се превърне в незаменим атрибут на джазовите и рок сцени.През 1942 година пък инженер Дон Лесли демонстрира своя електромеханичен тон кабинет,който имитира изключително сполучливо катедралната акустика и звучене.Какво представлява тонколоната на Лесли-двуроторен доплеров генератор-двулентова моно тонколона с кросовър(филтър) до и над 800 херца,като пред басовия високоговорител(ууфър)-обикновено монтиран надолу се върти тяло със специални отвори а на високочестотния(драйвер,туитър),монтиран нагоре са "надянати" две фунии, от които едната е само за баланс.Задвижването било поверено на променливотоков двускоростен електродвигател ,по един за двете секции на колоната и ремъчни шайби .Захранването със звук се е изпълнявало от лампов усилвател.Известни са изключително много модели на Лесли-над 40,както и много сериозни реплики,произведени от не американските Ехолет,Динакорд,Шарма,Золтън,Ямаха,Елка,Фарфиса,Солина и др.Интересен факт е ,че ВСИЧКИ изпълнители,които са ползвали Хемънд орган са си купували и Лесли кабинет(тонколона),но когато Дон Лесли предлага на Лио Хемънд да откупи лиценза му за производство на тонколоната  последния отказва.Това сливане на двете изделия се получава едва през 1980 година,когато фирмите Хемънд и Лесли биват закупени от японската Сузуки и оттогава изделията се продават като Хемънд- Сузуки.С напредването на технологиите всички фирми за електро музикални инструменти се хвърлиха към създаването на електронни симулатори на Лесли ефекта,както и в репликирането на Хемънд органа,вече без механика-на транзистори,по-късно на интеграли и има изключително сполучливи от тях,НО..".оригиналът си е оригинал"-това казват най-големите изпълнители като Джими Смит,Рик Уейкмън,Джон Лорд,Кийт Емерсън,Кен Хенсли-хора достигнали върховете на музикалната си кариера именно с ползването на тия два инструмента,създали дори специфичен стил на свирене и звучене.
И така,в нашия град вече си имаме тази комбинация,органа
притежавам от 30 години а Лесли тонколоната си я направихме сами.Замисълът беше мой,понеже в далечната 1980 год. аз успях да се докосна до тия две произведения на  музикалния и инженерен гений.Изработихме я с много желание и съпричастност ,един екип,който рядко може да се събере в този си вид.Всички специфични детайли бяха изработени от рекламно студио"ГАРС"Голямо удоволствие бе за мен да работя с тия хора-аз излагам идеята -те си чертаят и рисуват-след час детайлите изрязани и залепени, роторните тела и ремъчните шайби-готови.Високоговорителите и кросовъра(филтъра) ги предоставиха симпатягите от най-атрактивния електронен магазин на бул."България"-Павката и Димчо,инж.Стоян Костадинов(Яшката) конструира лагерните тела и обтегачите,мебелния дизайнер Венцислав Замов изработи акустичната камера и плотовете за роторите ,певецът Димитър Димитров окабели системата, аз направих настройките на двигателите ,както и демонстрационните изпитания.За първи път в България се прави реплика на автентичен Лесли кабинет,който по нищо не отстъпва на оригиналните,като е по лек със 70 кг поради използването на по-технологични и иновативни материали разпенено ПВЦ,тефлон и модерни лепила като тангит и други.Искрено благодаря на екипа,участвувал в създаването на тази перфектно работеща реплика и се надявам читателите да успеят да я чуят на живо.Демонстрацията е на сайта на АРТ КЛУБ-"КЪРДЖАЛИ" във ФЕЙСБУК. под формата на видео.Ето и линка:
https://www.facebook.com/groups/188200861220896/
Л.Полихронов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини