Войната от форумите на кърджалийските сайтове се пренесе и във Фейсбук

Войната във форумите на кърджалийските сайтове се пренесе във Фейсбук и достигна невиждано ожесточение. За разлика обаче от постовете под статиите в сайтовете, тези във социалната мрежа в по-голямата си част не са анонимни. Въпреки това цинизмите и откритите заплахи се превръщат в ежедневие.

Дебатите във форумите стартираха още със самата поява на сайтовете. Много администратори дори сами ги пишеха, за да насърчат читателите си и да предизвикат интереса им. Дебатирани бяха преди всичко етническата проблематика и политиката. Ожесточението често караше администраторите да трият написаното от читателите. Сайтът на община Ардино се принуди да ограничи достъпа до форума. Радикално настроени националисти посегнаха и хакнаха сайта на „Нов живот”.

Политическата конфронтация насъска още по-голям брой читатели. Негативна енергия се излива върху почти всяка политическа фигура в областта. Често форумите стават трибуна за политическо омаскаряване, а не за среща на идеи.

В същност едно от оръжията на партиите-форумите се върна като бумеранг. Имаше практика активисти на ГЕРБ, БСП и ДПС да пускат компромати срещу опонентите. Сега злото от кутията на Пандора не може да бъде спряно.

След като сайтовете направиха профили във Фейсбук битката се пренесе там. Заради това, че повечето читатели във социалната мрежа стоят с лицата и имената си първоначално коментарите бяха уравновесени и конструктивни. Участваха достатъчно интелигентни хора. С времето обаче се появиха „екстремисти”. Те влизат в групите на кърджалийци с измислена самоличност и снимки. Дори ползват фотографии на местните клошари.Арогантни са. Коментарите им са цинични. Стига се и до заплахи. Жертва са едни от най-активните участници във Фейсбук и групите от кърджалийци. Те вече призовават администраторите да изключват „екстремистите”. Това обаче на практика е невъзможно.Те могат да влязат в групите под нова „самоличност”.

Така се получава омагьосан кръг. Политици и техните фенове искат да разширят влиянието си чрез социалната мрежа, но усилията им се обръщат срещу тях. Избуява основно национализма. Последиците от разпалването на етническото противопоставяне са непредвидими.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини