Кърджалийци обраха призовите места на конкурса посветен на Балканските войни

Награждаването

Десет първи места места в различни жанрове-от есе до рисунка спечелиха учениците от Кърджалийска област на националния конкурс посветен на вековния юбилей от Балканските войни. Деца от цялата област бяха наградени на скромна церемония във Военния клуб в Кърджали от зам.-областният управител Муса Юсуф. Той връчи на призьорите грамоти, талони от 30 лева за книги и енциклопедията “Съвременен свят”. Първа получи своята награда Мария Русинова от Езиковата гимназия.

Тържеството бе открито от управителя на Военния клуб Ани Иванова, която прочете стихове посветени на освобождението на Кърджали от ученикът Гюнел Ахмед от ОУ”Васил Левски”,село Комунига. То е публикувано във вестник “Българско войнство”. Ани Иванова предаде поздрав на наградените от Вълчо Тюскелев, който е председател на Съюза на ветераните от войните на България в Кърджалийска област. Той пожела на наградените никога да не познаят ужаса на войните. Съюзът се ангажира да публикува материалите на младите хора в сборник “Паметта на времето”. Ще се акцентира на есета и статии , отричащи войната.

Гергана Парличева от Регионалния инспекторат по образование заяви, че ако един народ загуби историческата си памет, губи себе си. Тя изрази увереност, че учениците са преосмислили поуките на времето . Вие сте извършили огромно проучване на Балканските войни, каза още Парличева.

Присъстващите на тържеството почетоха с едноминутно мълчание на загиналите във войните за освобождението на България герои. Те изслушаха на на крака и химна на Република България.

Георги Кулов

Откриването
Едноминутно мълчание
Наградена рисунка
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини