Спецзвено ще лови „калинки” в администрацията

Таско Ерменков

Специализиран постоянно действащ орган да следи за неправомерни назначения и уволнения в държавната администрация. Това ще бъде едно от предложенията, с които ще излезе в края на своята дейност временната парламентарна комисия, която установява случаите на партийно кадруване сред чиновниците по времето на кабинета „Борисов”.

Идеята е на шефа й - социалиста Таско Ерменков, който обясни пред „Монитор”, че има огромна нужда от такова контролно звено. Експертите в него ще проверяват как точно се наемат на работа новите чиновници, дали отговарят на необходимите изисквания за съответната позиция като образование и професионален опит, както и дали наистина са преминали всички конкурси. 

Така щели да се предотвратят случаи като този с емблематичната бивша шефка на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева по времето на ГЕРБ, която се оказа с фалшива диплома, а името й после стана нарицателно за неудачни и нагласени назначения в администрацията. 

Освен за спуснати кадри контролното звено ще следи и за изгонени служители под натиск, подчерта Ерменков. Така всеки загубил работата си чиновник, който смята, че това е станало по неправомерен начин, ще може да се оплаква пред спецзвеното, което пък ще се ангажира да провери случая му. Червеният депутат даде пример за принудително напускане на редица чиновници, които били изнудвани чрез задължителната атестация. 

Те били заплашвани, че ще им се постави твърде ниска оценка, с която по-късно няма да могат да заемат никаква длъжност. За да предотвратят това, хората сами си тръгвали, като пред колегите им изглеждало, че напускат по собствено желание. 

Новият орган ще даде възможност на такива служители да потърсят правата си, уточни Ерменков. За целта обаче задължително трябвало да се гарантира предварително независимостта му. Това можело да стане, като се установи прозрачен принцип за избор на експертите в него. 

Шефът на комисията за „калинките” в парламента уточни, че ако се прецени, че отделен орган би глътнал твърде много финанси, на първо време функциите можело да се поемат и от специализирана структура в някое действащо и в момента ведомство. 

Само преди дни червеният депутат съобщи какви са били измеренията на метлата в администрацията по времето на кабинета „Борисов”, като само за 3,5 г. над 40 000 души са били освободени от работа. 

Самият Ерменков също беше един от изгонените от длъжност по времето на ГЕРБ. През 2010 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков го уволни от поста изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, който заемаше в продължение на 7 г. Изгонването му беше мотивирано единствено с „нуждата от подобряване на работата”.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини