Плащат за преселване и наем на безработни

Държавата ще субсидира безработни да се преместят в друг град, където може да им се осигури работа. Това предвижда една от мерките в приетия от правителството национален план за действия по заетостта.

Субсидията ще е в размер до 600 лв. и ще покрива разходите на безработния да си премести покъщнината в новия град. Сумата ще се дава еднократно.

Плащането за преместване ще е алтернатива на субсидия за покриване на пътни разходи, ако безработният живее в едно населено място, а му е намерена работа в друго. Ако човекът не иска да се мести, държавата ще му покрива до 50% от пътните, но не повече от 100 лв. на месец.

Субсидия за квартира ще получават безработни, които са включени в обучение или дълъг квалификационен курс, предвиждат предложените от социалния министър Хасан Адемов мерки, които бяха одобрени от кабинета на последното му заседание. Държавата ще покрива до 35 лв. на ден разходи за квартира.

Право на квартирни ще имат безработните, ако наемът излиза по-евтино от транспортните разходи при всекидневно пътуване от адреса по местоживеене до съответния образователен център. Лимитът за транспортни разходи е до 10 лв. на ден. 
Ако безработният е на квартира и обучението му продължава повече от 30 дни, ще получава и до 60 лв. веднъж в месеца, за да се прибере вкъщи. Стипендията на безработни, които са включени в курсове, ще е в размер на 8 лв. на ден, колкото бе и през 2013 г.

450 лв. ще е най-високата субсидирана от държавата заплата при наемане на безработни. Тя ще се плаща от Агенцията по заетостта на психолози и мениджъри, които ще бъдат наети към бюрата по труда.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини