Интернет бълва цифрова дрога

Родителите на тийнейджъри постоянно са нащрек детето им да не кривне от правия път, затова и знаят доста за всевъзможните видове природни и синтетични наркотици. Само че повечето майки и бащи дори не подозират, че се появи нов вид дрога - т.нар. цифрови наркотици.

Става дума за аудио файлове, които свободно се свалят от интернет. Подобни програми съществуват от 2007 г., но отскоро добиха популярност и в България. Т.нар. "дози" могат да бъдат прослушани от всеки компютър, айфон или таблет. На всичкото отгоре са евтини - срещу няколко долара пуберът получава няколко, всяка от тях с продължителност 15-30 мин. 

Ефектът им варира в зависимост от съдържанието им. Едни упояват като "трева", други - направо като кокаин. За дозата, наподобяваща алкохол, се твърди, че въздействала като 5 изпити една след друга чаши джин. Има и файлове, които, поне според създателите им, могат да заместят оргазъм или да накарат човек да отслабне.

Музикалните дози въздействат чрез т.нар. бинорални мозъчни ритми. Звукът им е подбран така, че в двата ушни канала да влизат звуци, които си приличат, но са с различни честоти. Това кара двете мозъчни полукълба да заработят в синхрон. Мозъкът изпада в състояние, по-близко до съня, отколкото до бодърстването. Именно така се постига отпускане, релаксация, замайване. Засега не съществуват категорични доказателства, че цифровите наркотици предизвикват зависимост. Някои лекари смятат, че става дума за истинска дрога, защото потребителите и се държат като типични наркомани - искат все по-големи и все по-редовни дози. Дори твърдят, че не могат да се отпускат и да заспиват без тях.

Други специалисти опонират, че дори да предизвикват отделяне на хормони на удоволствието, цифровите дози са безобидни, защото не тровят тялото с химикали. Мозъкът практически изпада в състояние на медитация, което не само че не е вредно, но има и положително въздействие - тонизира го, помага му по-лесно да запомня и да обработва информацията. Трети смятат, че новата дрога има плацебо ефект - понеже пуберите са чули, че би трябвало да ги отпуска, те наистина започват да се чувстват по-добре, докато слушат странните ритми.

Всички са единодушни, че промените в мозъчните функции изчезват най-много до месец, след като се преустанови употребата на цифровите наркотици. Ето защо вредата им не може да се сравнява с тази на традиционните.

Ако забележите, че детето ви ползва цифрова дрога, не изпадайте в ужас. Тийнейджърите са любопитни, така че е нормално да се изкуши да чуе няколко файла, колкото да разбере за какво става дума. Но видите ли, че се пристрастява към тях и това го води до десоциализация и понижаване на успеха, вземете мерки. Те са като при всяка депресия - обръщайте му максимално внимание, обсъждайте всякакви теми, стимулирайте го да се среща с приятели и да се развива в истинския, а не във виртуалния свят. Ако и това не помогне, психолозите са насреща.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини