ЕС планира създаването на нов орган за обща защита на границите

Европейската комисия (EK) планира да създаде нова служба за гранична охрана на ЕС с независими команден и контролен център, предаде EU Observer.

Според източници от Брюксел изграждането на наднационалната агенция, която ще ма повече правомощия, отколкото Фронтекс - настоящата гранична служба на ЕС, ще отнеме около две десетилетия.

Финансирано от ЕК проучване, което беше завършено през лятото тази година, представи екшън план от три фази за осъществяването на проекта. Всяка от фазите цели засилване на централизирания контрол и надзор на европейските граници. Изпълнението ще бъде ръководено от европейски служители, независими от националните власти в съответните държави членки.

Първата фаза акцентира върху по-добрата комуникация между държавите членки и ЕС по отношение на сътрудничеството и вземането на решение по въпроси, свързани със защитата на границите.

Втората фаза засяга прехвърлянето на правомощия за вземането на решения към европейско ниво. На този етап ще бъде създаден посреднически корпус за европейска гранична охрана.

Най-мащабна за изпълнение е третата фаза – цялостна интеграция на европейско ниво, която включва учредяването на нова институция – Комисия за управление на шенгенските граници.

За новия орган ще работят гранични служители в рамките на командна структура на европейско ниво.

Според препоръките на изследването всички гранични служители, които до момента са назначавани от националните власти, трябва да преминат под управлението на Европейския корпус за гранична охрана.

Ако този нов модел бъде приложен, настоящата европейска агенция Фронтекс ще бъде натоварена с отговорността за събиране на разузнавателна информация и управление на ресурси като персонал и екипировка.

Идеята за реформиране на граничната охрана на ЕС не е нова и е дискутирана многократно в миналото. На среща на Европейския съвет през юни държавите членки подкрепиха идеята за създаване на охранителна система на територията на целия Европейски съюз, която да се грижи за наблюдението и контрола на границите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    2 0
    23:47, 20 ное 2014
    На тъпаците им трябвали двадесет години за такава стратегия,а на рязаните също им трябват двадесет за да напълнят европа с измет...
Последни новини