Избраха след оспорван вот Раиф Мустафа за председател на местния парламент

Тайното гласуване

   Бившият зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа бе избран за председател на местния парламент в Кърджали след драматично заседание днес. Той получи необходимите му 21 гласа „за” след повторно гласуване. Раиф Мустафа  замени на поста Ниязи Шакир, който председателства само две сесии. По настояване на лидера на ДПС Ахмед Доган, за нов председател бе предложен Раиф Мустафа. Според Сокола и Централното оперативно бюро на ДПС така ще се постигне баланс между водещите фигури на партията в Кърджали.

  Веднага след гласуването на постоянните комисии Ниязи Шакир обяви, че  подава оставката като председател на Общинския съвет. Искам да съм честен и коректен към тези които ме подкрепяха и не искам да бъда тема на социалните мрежи, каза в експозе Ниязи Шакир. Той посочи,че всички знаят за факсовете от партийната централа. Аз съм партиец от 20 години и не мога да остана безучастен. Щом има решение на висшия орган, аз не мога да не го изпълня, подчерта Ниязи Шакир. Той изрази надежда че новия председател ще се възползва от професионализма на колегите общински съветници.

 За временен председател на сесията бе определен Харун Бекир. Той предложи от името на ДПС за шеф на комисията по избора Расим Муса. Муса от своя страна пък оповести решението на ДПС за шеф на местния парламент да бъде номиниран Раиф Мустафа. Огнян Иванов от ГЕРБ предложи общинския партиен лидер Илия Илиев. От БСП прочетоха декларация с която оповестиха, че няма да предлагат кандидат и няма да участват в гласуването, за да няма спекулации.

При първото гласуване Раиф Мустафа събра 19 гласа.9 спечели Илия Илиев. 4 бяха недействителни.

  Общинските съветници е наложително да гласуват както трябва. Добре ще е ако избора на председател стане днес, каза за Кърджали бг вести между двете гласувания кмета Хасан Азис.

При второто гласуване Раиф Мустафа събра 21 гласа, 2 бюлетини бяха недействителни. Илия Илиев получи 9 гласа. Така на практика двамата номинирани получиха пълният брой гласове на своите представители в местния парламент. ДПС разполагаше с 21 съветника, поради отсъствието на двама по уважителни причини. Съветниците бяха мобилизирани максимално за втория избор, след кратко съвещание с участието на кмета Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини