Раиф Мустафа: Решението на Председателския съвет за почетен гражданин не бива да се политизира, то е единодушно

Решението на Председателския съвет на местния парламент за номинирането на Почетен гражданин на Кърджали не бива да се политизира. То бе взето единодушно при пълен консенсус като има съгласие за нулева година. В гласуването в присъствието на кметския екип, участваха всички 15 членове на Председателския съвет сред които са зам.-председателите на Об С, председателите на групите съветници и на постоянните комиси, независимо от партийна принадлежност. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. Той се изказа за нуждата от публичен дебат по номинациите, но се застъпи за това те да бъдат правени от по големи групи хора като инициативни комитети и браншови организации. В случая няма отхвърляне на кандидатури, а отлагането им с една година поради сериозни мотиви, сподели още Раиф Мустафа.

Председателят на местния парламент поясни, че в предвидения от нормативната уредба срок са подадени две предложения. Едното е на инициативен комитет предлагащ дейци на физическата култура и спорта по случай вековния юбилей от физкултурното движение в Кърджали. Второто е на областния управител Никола Чанев в подкрепа на дългогодишния директор на многопрофилната болница д-р Атанас Дафовски. Общото е, че става дума за присъждане на званията посмъртно и това, че юбилеите се честват догодина. През 2018 г. Отбелязваме един век от началото на физкурлтурното движение и деветдесет години от първата копка за строителството на болницата в Кърджали.

Всички членове на Председателския съвет се обединихме около идеята да обсъдим въпроса следващата година и тогава, ако има подкрепа за номинациите да ги приемем, каза още Раиф Мустафа.

Председателят на местния праламент сподели, че още на ноемврийската сесия ще предложи създаването на работна група от съветници, служители на администрацията, членове на Обществения съвет към ОбС да обсъди промени в нормативната уредба. Според Раиф Мустафа на дебат трябва да се предложи идеята номинациите да се приемат с консунсус от членовете на местния парламент, защото те трябва да са обединяващи за кърджалийци.

Отворени сме за предложения. Областният управител г-н Никола Чанев можеше да ме потърси за да изрази позицията си. Не бива да се оставя впечатлението, че едва ли не в Председателския съвет е имало разногласие, подчерта Раиф Мустафа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини