Арменският архимандрит отслужи неделна литургия в Хасково

Неделна литургия отслужи днес в Арменската църква в Хасково архимандрит Абгар Овакимян. Младият, 39-годишен, Божи служител е глава на арменската апостолическа православна епархия в България едва от няколко месеца и това е първото му посещение в областния град. Преди неговото назначение владика на българската арменска църква е бил румънският митрополит, който починал.

Абгар Овакимян е роден в Батуми, Грузия. След завършване на духовното си образование в родината заминава за Австрия. Завършва теологическия факултет в Залцбург, след което църквата го изпраща в Канада. Оттам идва да оглави българската епархия на арменската църква.

В България има 8 арменски църкви и 4 молитвени храма. Епархията обаче разполага само с петима свещенослужители. Хасковската църква се обслужва от пловдивски свещеник, който понякога пристига тук.

Арменската общност в Хасково наброява около 400 души. Те се грижат за своя храм, построен през 1925 година. Преди няколко години на сградата е направен основен ремонт и сега е в добро състояние.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини