Бъдни вечер посрещат арменците

Вярващите ще запалят свещи в четиристотин годишната църква "Света Богородица", считана за най-стария арменски действащ храм в България. Църквата в Силистра няма свещеник, но арменците пазят своите традиции и я поддържат.

На празничната трапеза трябва да има нечетен брой ястия. Едно от характерните е ануш абур (сладка супа) от жито и сушени плодове. Правят се лозови сарми, подсладен ориз, бобена салата. Преди вечерята в дома се кади с тамян, за да се изгонят злите сили, пали се свещ и се казва молитвата "Отче наш". Питка с късмети се разчупва от най-възрастния член на семейството и се раздава на останалите, като първото парче се слага пред иконата на Света Благородица.

Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 г. стратег на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински произход. Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си "Арменците в Силистра - минало и съвременност", която е първото цялостно изследване за арменците в крайдунавския град.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини