Майки кърмачки се събраха на пикник в Кенана

Десетина майки с децата си, както и немалко татковци се събраха днес на организирания от „Ла Лече лига” пикник в парк „Кенана”. Целта бе кърмачките да се срещнат, да разговарят и обсъдят различните аспекти на кърменето, а и децата да си поиграят на чист въздух.

Такава среща на кърмачките се провежда за първи път в Хасково, а в страната – за 8-ма поредна година, каза организаторката от „Ла Лече лига” Мариана Андреева. Първата седмица на август е обявена за седмица на кърменето в световен мащаб от 1992 година, в този период се организират различни мероприятия, свързани с кърменето. Над 120 държави в света се включват в наша подкрепа, обясни Мариана Андреева.

Въпросите на кърменето имат много аспекти. Освен като полезна и необходима храна за бебето, кърменето предпазва от множество заболявания в зряла възраст. Но поради наложеният през годините стереотип майките да се връщат по-рано на работа заради кариерата, не на последно място – изкуствените млека, които широко се рекламират и препоръчват от компаниите и дори от лекари, кърменето има нужда от подкрепа.

Това е и мотото на тазгодишната кампания на „Ла Лече лига” – „Да поговорим...”. Всяка година надсловът е различен.

По време на днешния пикник организаторите раздаваха и безплатни брошури, в които майките могат да намерят отговори на вълнуващите ги въпроси. Тези, които са пропуснали днешното мероприятие, могат да намерят информация в сайта на „Ла Лече лига” – www.lllbg.org. Организацията има и национален телефон – 0888 555 385.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини