Глобална кампания в защита на кърменето от 1 до 7 август

Световна седмица на кърменето под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“ ще се състои за 16 поредна година у нас, съобщиха от столичната болница "Света Анна". 

В Световния алианс за кърмене участват лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. В него фигурират членове и страни - симпатизанти на мрежата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други международни и национални сдружения, неправителствени организации. Те организират традиционна глобална кампания от 1 до 7 август, с цел - подпомагане на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период. 

Според медицинско проучване от 2021 г., кърмата има над 20 различни механизма на действие и стотици антивирусни и биоактивни съставки, включително наличие на антитела срещу коронавирус в над 80% от пробите на изследвана кърма при жени, преболедували COVID-19. 

От СЗО съветват през първите шест месеца от живота си кърмачето да се храни изцяло и единствено естествено. След този период, за да се задоволят растящите нужди, детето може да се захранва, докато кърменето продължи до две години. УНИЦЕФ също препоръчва изцяло кърмене през първите шест месеца. 

В България работи Национален телефон на консултантите по кърмене - 0896 418 488, на който може да бъде получена полезна информация и подкрепа. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини