Губернаторката спря двете записи на заповед на кмета

Областният управител Ирена Узунова спря решениeто на ОбС Хасково, с което се упълномощава кметът Георги Иванов да подпише записи на заповеди по два проекта, финансирани от ЕС по програма „Регионално развитие”. Искането на кмета бе мотивирано с необходимостта от запис на заповед като обезпечение, за да може управляващият орган – министерството на регионалното развитие, да отпусне авансово суми за изпълнението на двата проекта.

През юли общинските съветници одобриха искането, въпреки протестите на групата от ГЕРБ. Още на заседанието градоначалникът обяви, че очаква областният управител да спре това решение и да го вкара в съда, което и стана.

„Да, реакцията ми бе предвидима. Принципната позиция винаги е лесно предвидима”, обясни за Haskovo.net Ирена Узунова. Тя съобщи и мотивите за своето решение – не може общината да поема задължение в неустановен размер, както гласи решението на ОбС.

Освен това процедурата на МРРБ е да отпуска авансово средства след като е избран изпълнител по проекта, сключен е договор с него и в контракта има предвидена клауза за авансово плащане, защото може и да не е договорена такава, допълни тя.

И по двата проекта няма проведена обществена поръчка, няма избран изпълнител, съответно няма и сключен договор с фирма. Във вторият случай дори няма и договор с МРРБ. „За какво да се подписва запис на заповед и да се поема задължение? За каква сума всъщност става въпрос – 300 000 лв, 500 000 лв, 600 000 лв, или може би за милиони? В решението на ОбС не пише какъв е размерът на обезпечението”, мотивира се Узунова.

По думите й законосъобразната процедура би трябвало да изглежда така: провежда се обществена поръчка, сключва се договор със спечелата фирма. Ако в договора има клауза за авансово плащане, се изготвя докладна записка до ОбС. В нея вече се мотивира искането за запис на заповед или банкова гаранция, като се съобщава, че е сключен договор с фирма изпълнител, каква е сумата за аванса, ако има предвиден такъв, и се иска съгласие ОбС да одобри обезпечението на тази сума.

„Подчертавам дебело, че спирането на това решение в никакъв случай не означава спиране на работата по тези проекти. Процедурата може да си върви – обявяване на обществена поръчка, договори с изпълнителите и т.н.”, добави Узунова. По думите й обезпечението на евентуален аванс е сред последните неща, които трябва да се направят.  

Двата проекта, за които става дума, са за изработване на общ устройствен план на Хасково и за саниране на училища на обща стойност около 3 млн. лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини