Война за хасковските репове. Преглед на регионалния печат

"Кметът секвестира бизнес, дава го на свой" заглавие над главата в "Хасковска Марица". На страница трета е обяснено, че с административни хватки, кмeтът иска да елиминира от пазара досегашните разпространители на вестници, за да разчисти полето за нов играч, който да разпространява приоритетно предизборната му медия.

От доста време се носи слух, че кмета ще си издава свой вестник. Също и своя телевизия. Медийният консорциум с предизборна цел се очаква да стартира в началото на идния месец.

До тогава обаче трябва да се разчисти пазара. На реповете са им връчени предизвестия да напуснат, защото не си плащат наемите вече два месеца. А наемите не са платени, защото от общината не искат да вземат парите. Мотивът? Разрешителното за извършване на дейността не е 1 година, колкото е обичайно, а само за 4месеца-до края на април. Защо кметът го е разписал само до тогава не се знае, но от общината заявяват, че нямат основание да прибират наем. Така дребните вестникопродавци вече изгоряха. На ред са едни от най-големите разпространители в Южна България, "Братя Герини-прес"

"Земята в хасковско по евтина от балатума"-чело на местинка. Земеделската земя върви по 50 лв на декар, ако не се обработва. Ако се обработва-250 лв за декар. Цената на  най-евтиния балатум в Хасково е 3.50 лв на квадрат, прави сравнение вестника. Интересното е, че земеделска земя продължава да бъде изкупувана най-вече в свиленградско, димитровградско и Любимец, обаче цената на декар не се увеличава съществено. В хасковско и видинско са най-евтините в България земи.

"Правят средновековни атракциони край Мезек". Това замислили от свиленградската община за да развият туризма край гробницата. Подготвен бил проект за 3.14 млн лв. С тях ще се изрисува пътя до гробницата с модерни графики които да пресъздават живота на траките по нашите земи.

"Узунова спря две решения на Обс Хасково" водещо на стр 2-ра. "Принципната реакция винаги е предвидима" заяви Ирена Узунова, докато спираше решенията на общинският съвет с които на кмета се позволяваше да получи авансово плащане по проекти за изработване на общ устройствен план и саниране на две  училища. То проектите хубави, ама са само на книга, а един дори и там не е/няма договор с МРРБ, чрез който става европейското финансиране/. За проектите е характерна думичката няма-няма проведени обществени поръчки, съответно няма избран изпълнител който да е предложил най изгодната цена. Не се знае какво авансово плащане ще поиска и дали въобще ще го поиска. Вместо него/хипотетичният изпълнител/ го иска кметът, при това в неустановен размер. Не може общината да поема задължения с неустановен размер, мотивира се областният и праща решенията в съда.

Общото финансиране на  двата проекта е три милиона лева/3 млн/. Практиките на други търгове на общината показват авансово плащане до 50% от  цялата сума. Ако се следва логиката, искането на кмета подкрепено с решение на Обс, разрешава авансово да се изтеглят до 1.5 млн лева, без самите проекти да са стартирали. Без дори да се знае кой ще ги стартира и дали въобще ще тръгнат.

"Крачка 2: ССД номинира Стефан Димитров" Циркът в съседен Димитровград става пълен. Настоящият кмет Стефан Димитров не ще да е кмет. Но граждани и политици го молят ли молят да не ги изоставя. Даже и група във Facebook направиха. От края на миналата седмица, политическа партия ССД/съюз на свободните демократи/ публично номинира Димитров за кмет. В което нямаше да има нищо чудно, щото Димитров е член на ССД. Обаче, самият той не присъства на пресконференцията на партията, нито публично обяви, че ще се кандидатира за кмет. Всъщност последното му публично обръщение по въпроса бе, че няма да се кандидатира. Веднага след като ГЕРБ вдигнаха кандидатурата на Иво Димов за кмет на Димитровград, из града стартира уж нережисирана гражданска инициатива за номинирането на Димитров за кмет, завършила с даване на подписка през миналата седмица.

"2 млн гастърбайтери минават през областта" толкова са гастърбайтерите които пресичат хасковско в двете посоки. Засечката е за периода 15 юни -15 септември.

"Багери заличават селище на 8 хиляди години край Ябълково" на стр 5-та. Не се знае със сигурност дали селището е на 8 хил години, но вече 8 години доц Красимир Лещаков е на държавна хранилка, усвоявайки ударно едни милиони, дадени за изследваншия в сервитута на АМ "Марица". Сега  идилията свършва, защото багерите идват и Лещаков надава отчаяни вопли по де що има медия в региона за грандиозните открития, които ще бъдат безвъзвратно загубени. Да ги посочим: Древно селище на хора които са представители на много по древна цивилизация от траките. Жените били 165 сантиметра високи, мъжете 175. Това за времето си са били големи размери, древните са били с доста по-скромен ръст. Селището край Ябълково било оградено с ровове/един вестник даже писа- и крепостни стени/ които генерирали толкова усилия колкото строежа на египетските пирамиди. Само че всичко това строено хиляди години преди пирамидите. Това не са траки, подчертава Лещаков. Вече не е модерно да се залага на траките след като се разбра, че не може да се изстиска от тях велика цивилизация. Това е население дошло вероятно от Мала Азия и вероятно/трябва да се сещаме/ от делтата на Тигър и Ефрат и самата люлка на цивилизацията.

Ако някой реши да слуша тези глупости и особено ако реши да им вярва, веднага ще стане клиент на психиатрията. Годишно Лещаков дава сума ти изявления пред медиите и според тях, всяка година е направил велики открития. Пресконференциите обаче са само в региона, с надеждата да се закачат кореспондентите на националните медии. Иначе да отидеш в София и заявиш че си велик, трябва да го докажеш. Но по важното-след 8 години на "велики" открития, не се пръкна нито една студия, статия, монография в която стройно да бъде изложена поне ЕДНА теория за уникалното селище край Ябълково. Защото ако имаше такава, тук вече щеше да бъде Дискавъри и сродните му канали, които много умело бяха използвани от покойният Георги Китов. И на бас, че никакви багери нямаше да има.

Това бе по-интересното от вестник "Хасковска Марица". "Новинар Юг" е в отпуска до следващия месец.

Г.Христов 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини