Мургави търговци въртят далавери със SIM карти на килограм

комисар Валери Баранов

Мургави търговци въртят далавери със SIM карти и затрудняват издирването на телефонни измамници. Схемата действа безотказно. Ромите хващат мизерстващи съседи или роднини и чрез тях купуват стотици карти, за по 5 лева бройката. После ги препродават на черния пазар на телефонни измамници и обирджии за сумата от 50 лева парчето. Набутаният първоначален купувач  дори не знае за какво се използват закупените на негово  име карти до момента, в който не го закопчее полицията. Схемата е задействана веднага след като по искане на полицията Народното събрание прие ограничения при продажбите на SIM карти. Изисква се подписване на договор от страна на купувача и регистрация на името му. Въпреки това мобилни оператори не спазват буквата на закона . Заради това в Кърджали тази година жертва на телефоните мошеници станаха две възрастни жени.

 На името на циганката Роза от Хасковската махала се водят 777 карти на Виваком,  111 на Глобул и 7 на М-тел. Личи си коя компания спазва стриктно ограниченията каза пред журналисти шефът на Областната дирекция на МВР в Кърджали комисар Валери Баранов. Въпреки, че подобни далавери затрудняват полицията,  хората на Баранов вече са по следите на мошениците. Те са от Северна България. Разследването е на етап на разпознаване на човека взел парите. Пипнат е и далавераджията от Хасково, който е купил без проблеми 1000 карти на името на своя роднина от махалата. Реализирал е печалба от 45 бона без да го е грижа за последиците от „сделката”. С много от картите освен телефонни измами са извършвани подготовки за убийства, грабежи и други тежки престъпления.

 Полицията разчита, че банките ще подпомагат възрастните хора,когато теглят големи суми от влоговете си. До сега има практика служителите на трезорите да предупреждават жертвите за възможни измами. За съжаление в единият от случаите, когато в Кърджали мургави мошеници завлякоха с 11 бона жена, тая не е била предупредена от банковите служители.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини