ОЦК заработва с пълна мощност ,пускат пак Оловно

Цех “Агломерация” на ОЦК, който тровеше Кърджали със серен диоксид ще бъде пуснат отново в действие в скоро време. Трескаво се работи по ремонта на съоръженията. Монтират се и филтри. До два месеца цехът, който преработва оловна руда ще заработи отново, твърдят служители на ОЦК. За да не изпуска вредни емисии във въздуха „Агломерация” ще трябва да намали двойно капацитета си. Това обаче не се очаква.

  В момента оловния завод в ОЦК преработва стари акумулатори. Количеството на тази суровина на пазара обаче е крайно недостатъчно за да захрани нуждите на ОЦК. Причината  са рестриктивните мерки на държавата по отношение на изкупуването на вторични суровини. Сега ако искате да предадете акумулатор в депо за отпадъци,трябва да представите фактурата, с която сте го купили. Глобите за нарушителите са повече от солени.

  Само пускането на „Агломерация” може да спаси ОЦК от фалит , твърдят вещи по темата.

 Междувременно стана известно , че на 70 металурзи вече са връчени предизвестия за съкращения. Масовите уволнения са неизбежни, ако заводът не заработи с пълна мощност.

  Еколозите в Кърджали са настръхнали в очакване на пускането на „Агломерация”.Те смятат , че протестите са наложителни, защото ОЦК отново ще трови въздуха на града. Групата „Аз искам да дишам” във Фейсбук непрекъснато увеличава членовете си. Те наброяват близо 400 души. Не е изключено най-активните да създадат сдружение, което да се бори за чист въздух в Кърджали.

  Ще припомним, че именно социалната мрежа обедини на два пъти кърджалийци, които излязоха на протест срещу обгазяването на града от ОЦК.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини